Pelikán-díj Varga Györgynek

Prága.

Prága. Varga György, a cseh irodalom ismert és elismert magyar fordítója kapja idén a Pelikán-díjat, amelyet a Listy című neves cseh társadalmi folyóirat ítél oda minden évben olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentősen hozzájárult a politikai kultúra és a társadalmi párbeszéd fejlesztéséhez a közép-európai régióban – jelentették be tegnap a cseh fővárosban. A díjat Vlasta Chramostová ismert cseh színésznő és volt emberi jogi aktivista adja át Varga Györgynek november 22-én a morvaországi Olmützben. „A díjjal egy dombormű is jár, amelyet Pavel Herynek neves cseh ékszerész készített. A kitüntetettnek ugyanakkor lehetősége van arra, hogy a Listy szerkesztőségének költségére egy hónapra egy fiatal művészt, újságírót vagy kutatót küldjön Csehországba” – közölte Václav Burian, a Listy szerkesztője.

Tomáš Tichák, a Listy egy másik szerkesztője szerint a Pelikán-díjat évente olyan személyiségnek adományozzák, aki képes volt a maga korában szembe fordulni az árral, a napi kultúrpolitikával, és sokat tett a visegrádi országok közti kapcsolatokért. „Varga például még 1989 előtt jelentősen hozzájárult a Csehszlovákiában betiltott cseh énekesek budapesti fellépésének megszervezéséhez. Ez volt a vasfüggöny egyik első megnyitása” – jegyezte meg Tichák.

Varga György műfordítóként és diplomataként is nagyon jól ismert Csehországban. Az 1989-es rendszerváltás után ő volt Magyarország első csehszlovákiai nagykövete, majd később, az önálló Csehország és Szlovákia megalakulása után kassai főkonzulként tevékenykedett. Jelenleg a Prágai Magyar Kulturális Központ igazgatója. Műfordítóként pedig Václav Havel Kérem, röviden című önéletrajzi kötetének magyarításán dolgozik.

A Listy című folyóiratot Jiří Pelikán, aki az 1968-as prágai tavasz idején a Csehszlovák Televízió igazgatója volt, alapította 1971-ben Rómában, emigrációban. A folyóirat, amely a volt csehszlovák emigráció egyik legszínvonalasabb szellemi termékének számított, a rendszerváltás után visszatért Prágába.

A Pelikán-díjat első ízben 2004-ben ítélték oda. Elsőként Tadeusz Mazowiecki volt lengyel miniszterelnököt és publicistát tüntették ki, 2005-ben pedig Alena Wagnerová író és műfordító kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?