Pán Péter

A XX. században nagy karriert befutott meseregények első darabja John M. Barrie 1902-ben megjelent Pán Péter című könyve volt, amit a későbbiekben számos alkalommal dolgoztak fel színházban és mozifilmben egyaránt.

Különös módon azonban élőszereplős mozgókép mindeddig nem készült a meséből, valamennyi feldolgozás animációs film volt. A most megszületett élőszereplős verzió rendezője, az ausztrál P. J. Hogan (Muriel esküvője; Álljon meg a nászmenet!) számára egyaránt fontos volt, hogy a film megőrizze az eredeti regény szellemiségét, ugyanakkor a legmodernebb technikát is adaptálja. Hogan ennek megfelelően alig eszközölt változtatásokat az eredeti történeten, ugyanakkor nem spórolt a speciális effektusokkal, és megközelítően 1200 trükkfelvételt vetett be a filmben.

A mese hőse egy Wendy Darling nevű kislány, aki éjszakánként a legendás kalóz, Hook kapitány és a kis kobold, Pán Péter csatározásainak történeteivel szórakoztatja testvéreit. A happeningnek azonban Wendy apja hamarosan véget vet, és a retorziók sem maradnak el. Pontosabban nem maradnának el, Wendynek és testvéreinek ugyanis nyoma vész: maga Pán Péter invitálja meg őket Sohaországba, abba a világba, amelyben Wendy történetei játszódtak, így a Darling gyerekek egyik pillanatról a másikra a maguk által kiötlött mesében találják magukat.

Nem tudni, hogy a Pán Péter élőszereplős változatának elkészítéséhez a döntő lökést az utóbbi években a speciális effektusok terén végbement hihetetlen fejlődés, avagy a közelmúltban született nevezetes varázsmesék (A Gyűrűk Ura; Harry Potter-széria) filmadaptációinak sikerei adták-e meg. Akár így, akár úgy történt, a Pán Péter ezen verziója nem tűnik hakninak, hanem intelligens, elegáns, ötletes és érdekfeszítő darab. (est)

Pán Péter (Peter Pan), színes, amerikai film 2003, 113 perc. Rendezte: P. J. Hogan, Szereplők: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Ludivine Sagnier, Lynn Redgrave, Olivia Williams

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?