Oroszhonba száll a Kék Angyal

Trencsénteplic |

<p>Alekszej Popogrebszkij orosz filmrendező Hogyan végződött a nyaram című drámájának ítélte oda a trencsénteplici Art Film Fest nemzetközi zsűrije az idei évfolyam fődíját, a Kék Angyalt, valamint az azzal járó 15 ezer eurót.</p>

Popogrebszkij filmje szuggesztív alkotása két férfi drámája: a Jeges-tenger egy távoli szigetén álló meteorológiai kutatóállomáson ketten várnak a hazatérésre. Szergej tökéletesen alkalmazkodott a szélsőséges életkörülményekhez, mégis tűkön ül, hogy évek után hazatérjen családjához. Az ifjú Pavel a nagy kalandot keresi, és az egy rádióüzenet formájában meg is érkezik, nyomában pedig a félelem és rettegés... A Hogyan végződött a nyaram az ide Berlinalén is jól szerepelt: megkapta a legjobb művészi hozzájárulásért odítélt Ezüst Medve Díjat, a két főszereplő, Grigorij Dobrigin és Szergej Puszkepalisz pedig a legjobb színésznek járó Ezüst Medvén osztozott.
A legjobb rendezésért járó Kék Angyal, valamint 5000 euró az izraeli Samuel Maozé lett, a Libanon című filmért. (Az idei velencei filmfesztiválról az Arany Oroszlánt hozta el a rendező.)

A legjobb színésznőnek kiosztott Kék Angyal az amerikai Jennifer Lawrence-é lett a Winter's Bone című film főszerepéért, a legjobb férfialakítást pedig a zsűri szerint a román George Pistereanu nyújtotta a Ha fütyülni akarok, fütyülök című román–svéd koprodukciós mozgóképben.

A játékfilmek kategóriájában a zsűri két különdíjat is kiosztott: a svéd Sebastian Hiort af Ornäs a Sebbe című alkotásban nyújtott játékáért, az iráni Nader Takmil Homayoun pedig a Teherán című film rendezőjeként részesült az elismerésben. A rövidfilmek kategóriájának győztese a brit Paul Wright Hit című munkája lett. A film egy olyan férfiről mesél, aki súlyos lelki krízisen megy keresztül, miután elveszíti az életében fontos szerepet játszó szeretett személyt. A rövidfilmek kategóriájában is két különdíjat osztott ki a zsűri: az egyiket Fenar Ahmad dán rendező Megaheavy című filmje, a másikat a kanadai Anne Emond Születésnap című rendezése mondhatja magáénak.

A hazai rövidfilmek közül Prikler Mátyás Köszönöm, jól című, az idei cannes-i filmfesztiválra is meghívást kapott munkáját Film Europe díjjal jutalmazták. Trencsénteplic polgármesterének díját a román Florin Serban Ha fütyülni akarok, fütyülök című alkotása kapta. Trencsén város polgármesterének díját a perui–kolumbiai–francia–német koprodukcióban készült Hullámverés című mozgógép nyerte el.

A trencsénteplici fesztivál idei évfolyama naponta mintegy 3000 nézőt fogadott, így a nézők összlétszáma minden bizonnyal átlépi a 28 ezret, ami Peter Nágel fesztiváligazgató szerint rekordnak számít a seregszemle történetében. A fesztivál 13 programszekciójában, valamint két speciális szekciójában (Színészmisszió, Aranykamera) mintegy 240 filmet vetítettek le június 18-tól 26-áig.

Természetesen a legnagyobb érdeklődést a francia színészlegenda, Gerard Depardieu látogatása váltotta ki: a művészt, aki szombaton a Színészmisszió Díj átvételére érkezett a fürdővárosba, hatalmas tömeg fogadta. (Gerard Depardieu trencsénteplici látogatásáról holnapi számunkban olvashatnak részletesebben.) A Színészmisszió Díjat idén Josef Abrhám és Milan Kňažko is átvehette a fesztiválon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?