Kultúra
- Fotó: SZNG

Nyolcasok a Szlovák Nemzeti Galériában

Tallósi Béla

2018. január 21. 14:33

Pozsony | A Szlovák Nemzeti Galériában (SZNG) 2018 az évfordulók jegyében zajlik. Maga az intézmény hetvenéves, amit különféle programokkal ünnepelnek, de megemlékeznek 1948 februárjáról, 1968 augusztusáról és 1918 októberéről is.

Az intézmény évismertető sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a galéria épületének 36 hónapra, 2016–2018-ra tervezett felújítása kitolódik, mivel a munkákat Szlovákia uniós elnöksége miatt kénytelenek voltak korlátozni. A felújított és átalakított galéria a tervek szerint 2019. június végén nyitja meg a kapuit.

Fontos információ, hogy az SZNG fő szponzorának köszönhetően a pozsonyi Esterházy-palotában idén megnyíló kiállítások ingyen látogathatók. Ezek között lesznek festészeti és építészeti bemutatók, de egy olyan tárlat is, amely a fotográfiát nem a látható valóságot és a kort dokumentáló médiumként, hanem mint a vizuális kifejezés eszközét, a kortárs művészet sajátos nyelvét prezentálja.

Kollázsszerűen kezelhető felületen, ún. galéria-faliújságon mutatják be azt a történelmi, művészettörténeti és művészeti anyagot, amelyet a nyolcas évfordulókra készítenek elő. Ezt, a szocializmusban közkedvelt látványagitációs eszközként alkalmazott formát a Nyolcasok című hármas kiállításra alakítják ki, és a képes-szöveges információt az egyes évfordulókhoz időzítve – a negyvennyolcas szocialista forradalom, a hatvannyolcas katonai intervenció és Csehszlovákia tizennyolcas megalakulása – cserélik rajta.

2018. január 19. 20:01

1918, 1938, 1948 - „Nyolcas évek” magyar szemmel

Az évfordulós projekt része lesz egy olyan panel, amelyiken egy faliújságnyi agyag az SZNG hetven évét eleveníti fel. Az intézmény július 28-án ünnepli meg hetvenedik jubileumát, egész napos programmal.

Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulójáról a nemzeti galéria nemcsak faliújságkollázzsal emlékezik meg, hanem a Made in Czechoslovakia programsorozattal is, melynek része lesz egy közös cseh– szlovák kiállítás. Erre, A művész sorsa című reprezentatív tárlatra a kurátorok a cseh és a szlovák modern művészet két nagy alakja, Emil Filla és Ľudovít Fulla alkotásaiból válogatnak úgy, hogy láttassák a munkásságukban fellelhető hasonlóságokat, de kiemeljék az eltérő vonásokat is.

Az évadot az SZNG-ben Az új út című építészeti kiállítással nyitják meg, mely a Pozsony arculatát nagy mértékben meghatározó Friedrich Weinwurm munkásságába nyújt bepillantást makettek, tervrajzok és fotódokumentáció révén.

A nemzeti galéria nyárra monografikus kiállítást rendez a szlovák festészeti szcéna jeles alakja, Ján Berger munkásságából, hangsúlyozva, hogy e műfajnak a 21. században is megvan a specifikus helye.

Önnek ajánljuk