Nyolcadszor találkoznak Kassán a függetlenek

Kassa. Hat város, tizenegy színpad, húsz társulat, huszonhat előadás november 25-től december 2-ig. Számokban kifejezve ezt kínálja az igényesebb közönségnek a Független Színházak és Kultúra Fesztiválja, amelyet nyolcadik alkalommal rendez meg a kassai Óvárosi Színház.

Kassa. Hat város, tizenegy színpad, húsz társulat, huszonhat előadás november 25-től december 2-ig. Számokban kifejezve ezt kínálja az igényesebb közönségnek a Független Színházak és Kultúra Fesztiválja, amelyet nyolcadik alkalommal rendez meg a kassai Óvárosi Színház.

Az „európai” jelzőt idén kihagyták a névből, ugyanis egy kongói bábszínház is vendégszerepel Kassán, a „kultúra” szó pedig a hathatósabb anyagi támogatás reményében került a plakátra. A szervezők szerint ugyanis rendkívül nehéz pénzt „koldulni” erre a seregszemlére, amely a hazai színházi központoktól távol, a keleti végeken zajlik. „A döntésben illetékes pozsonyi szakemberek nemcsak hogy nem vették a fáradságot ideutazni és megnézni néhány előadást, de látatlanban kijelentették, hogy a fesztivál dramaturgiáját nem találják érdekesnek” – meséli Ľuba Blaškovičová fesztiváligazgató, akinek szavait a fesztivál nemzetközi presztízsének növekedése is igazolja. A kassai seregszemlét ma már a kontinens legfontosabb független színházi eseményei között jegyzik. A legfontosabb támogató, a Visegrádi Alap 22 ezer euróval járult hozzá a fesztivál megrendezéséhez, azzal a feltétellel, hogy a helyiek ugyanekkora önrészt teremtenek elő. Az Óvárosi Színház elsősorban Kassa vezetésének segítségére számított, a város jelenlegi főpolgármestere ugyanis nagy előszeretettel dicsekszik ezzel a rendezvénnyel a sajtóban, és kampányát is részben arra építi, hogy Kassát „benevezte” az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó harcba. Információink szerint azonban az ötlet még az előző főpolgármestertől származik, a nevezés feltételei felől pedig annak idején épp Ľuba Blaškovičová tájékozódott Brüszszelben. A szervezők remélik, hogy a megnyitó nem fajul „helyi politikusok felvonulásává”. „Bár a kassai közélet szereplői valamennyien meghívót kaptak a megnyitóra, igyekszünk megakadályozni az önreklámozást, annál is inkább, mivel a készbe mindenki szívesen beleül, a szervezésben, illetve a finanszírozásában azonban csak vonakodva vállalnak részt. Pozitív tapasztalataink vannak viszont a Cseh Kulturális Központtal és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetével, akik önzetlenül és ellenszolgáltatást nem várva vállaltak közösséget velünk” – tudtuk meg a fesztiváligazgatótól.

Magyarországot a Hólyagcirkusz nevű társulat képviseli majd november 29-én, akik tavaly elnyerték az évad legjobb független előadásának díját. Ľuba Blaškovičová szerint nem érdemes kihagyni a 26-án fellépő szentpétervári Shkidy színház előadását sem, valamint a norvég vendégtársulat Hamletjét, amelyet december 1-én Kassán, egy nappal előtte pedig Iglón mutatnak be.

A szervezők idén is igyekeztek a lehető legváltozatosabb műsort összeállítani, a kortárs független színház valamennyi vonulatát bemutatva. A hagyományos kőszínházi produkciókhoz viszonyítva ezen a fesztiválon minden más, még a közönség öltözködése is. „Ezekre az előadásokra egy csomó fiatal jár, farmerben, pulóverben. A hangulat sokkal felszabadultabb. És mivel a legtöbb előadás nem szövegközpontú, mindenki mindent megért. Nyolc év alatt a közönségünk fokozatosan megismerkedett a műfaj széles lehetőségeivel, a különböző irányzatokkal. Találkozott klasszikus művek modern megvalósításával, kísérleti darabok közérthető előadásaival, illetve egyedi, avantgárd produkciókkal. Ha úgy tetszik, kineveltünk egy igényes, érzékeny közönséget, akik véleményt tudnak alkotni a látottakról, és nem érdekli őket, hogy az adott társulat amatőr vagy profi, csak a végtermékre kíváncsiak” – állítja a fesztiváligazgató.

A rendezvény fővédnöke a kulturális miniszter, a megyei önkormányzat pedig nemrég határozatot hozott a fesztivál állandó támogatásáról. A város hozzáállásáról már volt szó, ám Blaškovičová szerint említést érdemel az a tény is, hogy a jelenlegi, kereszténydemokrata František Knapík főpolgármestersége alatt az önkormányzat sokkal többet költött templomok rekonstrukciójára, illetve a templomok melletti parkolók építésére, mint az úgynevezett élő kultúrára. Az eredetileg megítélt egymillió korona helyett idén csupán háromszázezer koronát kapott a fesztivál a városi költségvetésből, azaz szponzorok nélkül komoly nehézségekbe ütközött volna az említett 22 ezer eurós önrész előteremtése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?