Nyolc Golden Globe-jelölés Kidman és Zellweger új filmjének

Nyolc jelöléssel vág neki a január 25-i Golden Globe-ceremóniának az amerikai polgárháború idején játszódó Cold Mountain című film: a Nicole Kidman és Jude Law főszereplésével készült mozi szinte minden lehetséges kategóriában nominációt szerzett.

Nyolc jelöléssel vág neki a január 25-i Golden Globe-ceremóniának az amerikai polgárháború idején játszódó Cold Mountain című film: a Nicole Kidman és Jude Law főszereplésével készült mozi szinte minden lehetséges kategóriában nominációt szerzett. Nyomában öt-öt jelöléssel a Titokzatos folyó és a Lost in Translation, de A király visszatér és Tim Burton Nagy hala is akár négy díjat gyűjthet be.

A nominációkat Uma Thurman jelentette be, és a színésznő különösen érezhette magát, hiszen a listán az ő neve is szerepel, miután a Kill Bill első részéért jelölést szerzett a legjobb női főszereplő (dráma) kategóriájában. A Kill Billt a Hollywoodba Akkreditált Külföldi Tudósítók Szövetsége semmilyen más kategóriában nem találta nominációra érdemesnek, a negyedik Tarantino-opust gyártó Miramax stúdiónak és főnökének, Harvey Weinsteinnek azonban nincs oka az elkeseredésre: másik filmjük, az Anthony Minghella (Az angol beteg, A tehetséges Mr. Ripley) rendezte Cold Mountain tarolt.

A Cold Mountainnek, illetve szereplőinek és alkotóinak ugyanakkor nem akármilyen vetélytársai vannak: a legjobb film (dráma) kategóriájában például rögtön ott a New York-i Filmkritikusok Köre által az év legjobbjának tartott A Gyűrűk Ura – A király visszatér, vagy a Titokzatos folyó, amelyet pedig a tekintélyes National Board of Review nevezett 2003 legjobb filmjének. A másik két jelölt, A kapitány és katona, illetve a legendás versenylóról, Seabiscuitről szóló Vágta ilyen elismeréseket ugyan még nem kapott, ám azért korántsem esélytelen darabok.

A legjobb férfi főszereplőknél (dráma) Jude Law szintén komoly konkurenciával kénytelen szembesülni, hiszen a további jelöltek Russell Crowe (Kapitány és katona), Tom Cruise (Az utolsó szamuráj), Sean Penn (Titokzatos folyó) és Ben Kingsley (The House of Sand and Fog).

A legjobb női főszereplőknél a Cold Mountain főhősnőjét játszó Kidman Cate Blanchett-tel (Lapzárta – Veronica Guerin története), a Monster című független filmben sorozatgyilkos prostituáltat alakító Charlize Theronnal, illetve a Girl with A Pearl Earringben látható Scarlett Johanssonal fog versenyezni az Aranyglóbuszért. A díj a negyedik lehetne az ausztrál színésznő – létező vagy képzeletbeli – vitrinjében, hiszen egyet-egyet már a Majd megdöglik érte, a Moulin Rouge és Az órák című filmekért is begyűjtött.

A Lost In Translationhöz hasonlóan öt jelölést kapott a Titokzatos folyó is, hiszen a legjobb drámai film és a legjobb férfi főszereplő kategóriája mellett a legjobb férfi mellékszereplőjében (Tim Robbins), a legjobb forgatókönyvében (Clint Eastwood) és a legjobb rendezőjében (Clint Eastwood) is díjesélyes.

A Gyűrűk Ura – A király visszatér a színészi kategóriákban nem kapott semmit, viszont az említett Coppola és Eastwood, valamint Anthony Minghella (Cold Mountain) és Peter Weir (Kapitány és katona) mellett Peter Jackson is ott van a legjobb rendezők között, és a trilógia befejező része két zenei díjat (legjobb eredeti filmzene és legjobb betétdal) is begyűjthet. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?