Nyár, ihlet, mentortábor

<p>Kihozni magukból és egymásból a legtöbbet &ndash; ezzel a céllal jöttek össze fiatal írók, képzőművészek, színészek és fotósok a rimakokovai üdülőközpontban, a Minorma negyedik mentortáborában.</p>

Az ötnapos táborba (amely ma ér véget), Dél-Szlovákia minden részéről érkeztek középiskolások, a tizenöt résztvevő négy szekcióban tevékenykedett.

„Csíííz”

Éjszakai túrák, hatalmas sziklák, erdőben barangolás, hegymászás, kúszás-csúszás, asztalokon közlekedés... Úgy hangzik, mint egy kalandtúra, pedig ez a fotós szekció programja. A mentor, Kápostáš Martin grafikus igyekezett új kihívások elé állítani a fiatal fotósjelölteket. A legközkedveltebb feladat a portréfotózás volt, ami a szabadban zajlott, emellett az éjszakai égbolt megörökítése is maradandó élménynek bizonyult. A fotósok belekóstolhattak a fotószerkesztés rejtelmeibe is, az utolsó estén pedig a legjobb képeket kiállításon mutatták be. „A mentorunk arra ösztönzött, hogy kreatívak legyünk, és ne csak felszínesen nézzük a dolgokat, hanem több szemszögből is vizsgáljuk meg, tanuljunk meg a belsejükbe látni” – mondta Zagyi Benjámin, aki másodszor vett részt a mentortáborban.

Két monodráma?

Ez a kérdés fogalmazódott meg a színészpalánták fejében, mikor megtudták, hogy szekciójuk létszáma mindössze két fő. ,,A színjátszás alapvetően csapatmunka, ezért eléggé meg volt kötve a kezünk, de szerencsére a két tehetséges és ügyes lánnyal ez sem akadályozott abban, hogy össze tudjunk hozni egy remek darabot a tábor végére” – jegyezte meg Havasi Péter színész, a lányok mentora. Az utolsó este előadott színdarabot kedvenc verseik és könyveik inspirálták. A lányok pozitívumként élték meg, hogy a kis létszámnak hála jobban megismerhették mentorukat, de örülnének, ha jövőre többen csatlakoznának hozzájuk, mivel nagyobb csapatban nagyobbat lehet alkotni.

Sokan sokfélét

Valaki rajzolni, más festeni, esetleg szobrászkodni vagy egyszerűen csak alkotni szeretett volna a tábor ideje alatt. A képzőművészek mentora, Cábocky Péter festőművész mindenre nyitott volt, a fiatalokat önálló, a saját kreativitásuk és érzelmeik által vezérelt alkotásra ösztönözte. A szabadságot a résztvevők is értékelték. ,,Amíg az iskolában az a cél, hogy mindenki egyformán megtanuljon rajzolni, festeni, addig itt olyan stílusban és eszközökkel dolgozhatunk, ami a legközelebb áll hozzánk. Akármit találtunk ki, azt meg lehetett csinálni” – jellemezte a műhelymunkát Ferencei Boglárka, aki divattervező szeretne lenni.

Fő az inspiráció

A kreatív írók fő feladata, mint minden évben, most is egy tábori újság összeállítása és kiadása volt, ezt a folyamatot Bőd Titanilla, az Új Szó sportújságírója vezényelte le. ,,Nagyon jó csapat jött össze, akikkel meglepően hamar beindult a mű-helymunka. Csak négy mentoráltunk van, de nagy fantáziát látok bennük. Lelkesítő, hogy szeretik, amit csinálnak, akarják csinálni és jól is csinálják” – nyilatkozta Bőd Titanilla, aki igazi tábori veterán, a kezdetektől fogva ő pártfogolja a szekció résztvevőit. Szépirodalmi műfajokkal is kísérleteztek a diákok, ebben Veres István író, újságíró volt a segítségükre. Születtek rövid novellák, versek, karcolatok, nem volt megkötés. A mentorok az olvasás fontosságát hangsúlyozták, és arra biztatták tanítványaikat, hogy írjanak bátran, ha jön az inspiráció.

Toborzást terveznek

„Szeretnénk, ha a diákok látnák, hogy van értelme a művészeti ágakkal foglalkozni, hogy akarják a kultúrát az anyanyelvükön, magyarul továbbvinni. Mindezt persze úgy, hogy emellett a szlovák művészekkel is kommunikálunk, és eközben az egyetemes magyar kultúrának is a részei vagyunk” – mondta Ivanics Júlia. A tábor főszervezője elmondta: szeretné, ha a tábor egyre ismertebbé válna a szlovákiai magyar diákok körében, és több jelentkezőt vonzana. Ennek érdekében jövőre egy toborzókörutat is terveznek az iskolákban, hogy népszerűsítsék a mentorprogramot.

A szerzők a mentortábor résztvevői voltak.

BUGÁR ANNA
ŠESTÁK KRISZTINA

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?