November 30-ig lehet pályázni a Pro Slovakia támogatásáért

November 30-áig nyújthatók be anyagi támogatást kérő pályázatok a Pro Slovakia Állami Kulturális Alaphoz. Egyrészt tehát azért is érdemes feleleveníteni, milyen célokra nyújt támogatást az alap, mert több mint egy hét van még hátra a határidő lejártáig, mésrészt pedig azért, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a hibákra, amelyeket a pályázó az adatlapok kitöltésekor elkövetnek.

Fontos megemlíteni, hogy a pályázók gyakran összetévesztik a Pro Slovakia Állami Kulturális Alapot a kulturális minisztérium kisebbségi kultúrára szánt célalapjával. A kettő között a legfőbb különbség az, hogy a kulturális minisztérium kisebbségi kultúrára szánt célalapjának támogatásáért kizárólag magánszemélyek és polgári társulások pályázhatnak, míg a Pro Slovakia alapban ilyen megkötés nincs.

– A Pro Slovakia Állami Kulturális Alapról szóló törvény a legjobb, kultúrát érintő törvények egyike, amely valaha életbe lépett, ezt az alap tizenegy éves működése is bizonyítja. Ez a törvény nem zár ki senkit a pályázók köréből – mondta Božena Klészová, az alap igazgatónője. – A legfontosabb feltétel, hogy olyan kulturális célra kérjék a támogatást, ami összhangban áll a törvénnyel. Magánszemélyek, jogi személyek, vállalkozók, költségvetési szervezetek, valamint az állami költségvetésből támogatást élvező szervezetek egyaránt pályázhatnak.

Tizennégy kategóriában lehet pályázni – műemlékvédelem, helyi és regionális kultúra, televíziós és rádiós műfajok, film- és színházművészet, szak- és szépirodalom kiadása, műfordítás, képző- és iparművészet stb. –, a benyújtott kérvényeket az egyes kategóriák bizottsága bírálja el.

A november 30-ai határidő azt jelenti, hogy a kérvényt legkésőbb ezen a napon kell feladni. Ha a postai bélyegzőn ennél későbbi dátum szerepel, a pályázatot nem fogadják el. A pályázati adatlapok nagyon egyszerűek, azoknak, akik tüzetesen elolvassák, nem okozhat gondot a kitöltésük. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a hiányos vagy rosszul kitöltött kérvények nem érvényesek, valamint azok sem, amelyekhez a pályázó nem csatolja az adatlap mellékletében (prílohy) feltüntetett további dokumentumokat.

– A legtöbb pályázat a helyi és regionális kultúra, valamint a műemlékvédelmi kategóriában érkezik – tájékoztatott Božena Klészová. – Ebben a két kategóriában összesen 20-20 millió korona támogatást tud adni az alap. A helyi és regionális kultúra kategóriájában elsősorban az úgynevezett élő kultúrát igyekszünk támogatni, vagyis a különböző rendezvényeket, az együttesek vendégszereplését. Természetesen a fellépésekhez szükséges műszaki felszerelés megvásárlására is kérhető támogatás, vagy akár a kultúrházak rekonstrukciójára, hiszen hiába szeretne dolgozni egy művészeti csoport, ha nincs hol próbálnia, vagy nem rendelkezik a fellépésekhez nélkülözhetetlen felszereléssel, legyen szó akár ruháról vagy mikrofonról.

Gyakori jelenség, hogy a pályázók nagy összeget kérnek, abban bízva, hogy annak legalább egy részét megkapják. Božena Klészová szerint ez nem mindig jó taktika, már csak azért sem, mert az alap anyagi kerete az igényekhez viszonyítva meglehetősen kicsi. ĺgy tehát, ha valaki mondjuk egy műemlék felújítására 5 milliót kér, kevés az esélye annak, hogy sikerrel jár, mivel ilyen célra a Pro Slovakia egy pályázónak legfeljebb 2-300 ezer koronát tud adni. Ez a kért több milliós összeghez viszonyítva elenyésző, s a bizottság tagjai többnyire úgy értékelik, hogy az alap által adható támogatás a kérvényezőn nem igazán segítene. Ha tehát valaki műemlékek fejújítására szeretne támogatást igényelni, nagyobb sikerrel jár, ha a kérvényhez mellékeli a tervezett felújítás teljes költségvetését, s a különböző kiadásoknak csupán egy részét, például a legégetőbb rekonstrukcióra szükséges összeget pályázza meg.

A Pro Slovakia alaphoz benyújtott pályázatokat általában március végéig bírálják el. Azok sem maradnak le azonban a támogatásról, akik a pályázati eredmények kihirdetése előtti időszakra – januárra, februárra, márciusra – tervezett rendezvényre nyújtják be az előző évben november 30-áig a pályázatukat. Ha ugyanis sikerrel pályáznak, a megítélt támogatást visszamenőleg is megkapják.

Tavaly 3300 pályázat érkezett a Pro Slovakia Állami Kulturális Alaphoz, a kérvényezők több mint egyharmada kapott kisebb-nagyobb támogatást. Božena Klészová azonban úgy véli, érdemes próbálkozni, ezeknek az aránylag kis összegű támogatásoknak a megszerzése sem felesleges, mert később további, akár külföldi pénzforrásokat is mozgósíthatnak. Ugyanis a külföldi befektetők is szívesebben vesznek részt például a műemlékek felújításában, ha látják, hogy – lehetőségeihez mérten – az állam is támogatja a rekonstrukciót.

Ha a pályázó a kérvénye helyzetéről szeretne érdeklődni, vagy egyéb felvilágosításra van szüksége, az alap munkatársai tájékoztatják a 02/59391-603/622-es telefonszámon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?