Növekedett a magyar könyvpiac

MTI-HÍRBudapest. Bár a tankönyvellátás és a tankönyvkiadás központosításával 26,2 százalékkal csökkent a magyarországi szabadpiaci könyvforgalom 2013-ban, a közoktatási tankönyvek nélkül 43,9 milliárd forint forgalmat bonyolított le a könyvszakma.

MTI-HÍR

Budapest. Bár a tankönyvellátás és a tankönyvkiadás központosításával 26,2 százalékkal csökkent a magyarországi szabadpiaci könyvforgalom 2013-ban, a közoktatási tankönyvek nélkül 43,9 milliárd forint forgalmat bonyolított le a könyvszakma. Ez (az inflációt beleszámítva) azt jelenti, hogy 2,9 százalékkal növekedett a könyvpiac – értékelte az elmúlt év eredményét a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

Az MKKE szerint a tankönyvpiac államosításával a könyvpiac legnagyobb forgalmú ágazatává a szépirodalom, pontosabban a fikciós művek kategóriája lett. Az ide sorolható művek tavalyi 13,7 milliárdos bruttó forgalma – ami a könyvpiac 31,3 százalékát adja – 16,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Több mint tízszázalékos visszaesés mutatkozott az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában, ezzel szemben egy évtizednyi folyamatos csökkenés után a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint a felsőoktatásban használatos egyéb kiadványok forgalma tavaly növekedett.

Látványosan növekedett tavaly is a gyermek- és ifjúsági könyvkiadás: az ágazat piaci részesedése immár 23,6 százalék 10,3 milliárdos forgalommal. A legnagyobb növekedést a nem papíralapú, azaz az úgynevezett digitális könyvek és e-könyvek szegmense mutatta: 61 százalékos bővüléssel 535 millióról 862,7 millió forintra növekedett az ágazat forgalma, ami megközelítette a teljes könyvforgalom két százaléka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?