Női sorsok a Titanic fókuszában

ÖSSZEFOGLALÓBudapest. Feszes, tömör program várja a közönséget a tegnap megnyílt 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek versenyprogramja idén a női sorsokkal foglalkozik.

ÖSSZEFOGLALÓ

Budapest. Feszes, tömör program várja a közönséget a tegnap megnyílt 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek versenyprogramja idén a női sorsokkal foglalkozik. A kilenc napon át zajló vetítéssorozaton 34 nemzet 52 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, kevésbé ismert régiók filmművészetét képviselő munkákat.

A versenyfilmek közül többet is elkísérnek a rendezők. Budapestre látogat az Underdog svéd rendezője, Ronnie Sandahl, a finn J. P. Valkepaa, a Megléptek alkotója, a francia Lucie Borleteau, a Fidelio – Alice utazásaival és a görög Stathis Athanasiou is az Alphával. A rendezők filmjeik bemutatása után közönségtalálkozón osztják meg gondolataikat a nézőkkel. Igazi csemegéket is kínál a versenyprogram, kedvcsinálónak emeljünk ki egyet, a Csadoros vérszívó című produkciót. Az első iráni vámpír-western, Ana Lily Amirpour bemutatkozó filmje örömteli lubickolás a ponyvában − műfajok, archetípusok és ikonográfiák vidám egyvelege, ahol az ihletforrások palettája a spagettiwesterntől a képregényeken és horrorfilmeken át az iráni új hullámig terjed. Bad Cityben, a haláltól és reménytelenségtől bűzlő iráni szellemvárosban egy magányos vámpír lesi a legtaszítóbb lakók lépteit. Amikor azonban a Fiú találkozik a Lánnyal, szokatlan románc kezdi bontogatni vérvörös szirmait... A fesztivál idei kínálatát az új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta.

A háromtagú nemzetközi zsűribe a hagyományokhoz híven meghívták egy másik nemzetközi fesztivál vezetőjét, ezúttal a finnországi Midnight Sun fesztivál igazgatóját, Timo Malmit. Zsűritag a térség egyik legismertebb veterán filmkritikusa, a szerb Borislav Andelic is, aki nagy múltú szerbiai fesztiváloknak volt a tanácsadója és igazgatója. Kettőjükhöz Ragályi Elemér társult magyar zsűritagként. A neves operatőr egyik legutóbbi munkáját, George Ovashvili grúz rendező Kukoricasziget című filmjét is bemutatják a Titanicon. A nemzetközi mustrán Jafar Panahi Arany Medve díjas Taxi című filmje, a Mads Mikkelsennel készült A megváltás című dán western, valamint az Edward Snowdenről szóló, Citizenfour című Oscar-díjas dokumentumfilm is szerepel. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?