Nógrádi Folklórfesztivál – hetedszer

Losonc.

Losonc. A Nógrád Megyei Közművelődési és Turisztikai Intézet, a Nógrádi Kulturális Központ, a losonci Kulturális Központ és a losonci Nógrádi Múzeum, valamint Losonc és Salgótarján városa már hetedik alkalommal szervezték meg a Nógrádi Folklórfesztivált, melynek gálaműsorát július 26-án tartották a losonci szabadtéri színpadon.

A rendezvényt, mely egyébként július 24-én kezdődött Somoskőújfalun, Tőzsér Zsolt, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke és Csúsz Péter, a besztercebányai kerületi önkormányzat külügyi bizottságának elnöke nyitották meg.

Július 25-én Ragyolc látta vendégül a bulgáriai Ivan Vazov és az olaszországi Terra Del Sole néptánccsoportokat, július 27-én a füleki vár alatti szabadtéri színpadon a hollandiai Paloina és a lengyelországi Churda csoportok mutatkoztak be.

Júlus 26-án délelőtt a Városi Hivatal előtt főleg gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok, egyebek között a kultúrotthon mellett működő Radosť, a videfalvi Konôpka, a poltári Lúčina és a losonci Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola Pitypang táncegyüttesek léptek fel. A rendezvény és a losonci gálaműsor résztvevőit, valamint nagyszámú közönségét Jozef Murgaš, Losonc város polgármestere köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a nógrádi rendezvény az elmúlt években a nemzetek közötti barátság, a kölcsönös tisztelet és megértés egyik jelképévé vált, s remélhetőleg a jövőben is az marad.

A több mint háromórás műsorban kilenc ország zenészei és néptáncosai mutatkoztak be. A vendéglátó várost és Szlovákiát a losonci Ipeľ, a plachtincei-príbelcei Bažalinka, a svidníki Makovica, a muzslai Hamiskás, valamint a ragyolci Nógrád táncegyüttesek és zenekarok képviselték. Magyarországról a mihálygergei Ipoly, a pásztói Muzsla, a vanyarci szlovák nemzetiségi Rozvariny, a szécsényi Palóc, a salgótarjáni Nógrád, a Dűvő és Tücsök zenekarok érkeztek. A színpadra lépő külföldi csoportok közül a csehországi Lipora, a lengyelországi Dudasek, a hollandiai Paloina, a szerbiai Kus Logovac, az olaszországi Terra Del Sole, az erdélyi Százcsárdás, a bulgáriai Ivan Vazov is csodálatos művészi élményben részesítette a fesztivál közönségét. (P. J.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?