„Nem tértem vissza, el sem tűntem”

„Nem tértem vissza, el sem tűntem” – nyilatkozott Woody Allen legújabb filmje, a Scoop tegnapi amerikai bemutatója alkalmából a The New York Timesnak.

„Nem tértem vissza, el sem tűntem” – nyilatkozott Woody Allen legújabb filmje, a Scoop tegnapi amerikai bemutatója alkalmából a The New York Timesnak. A legendás filmrendező-színész a 90-es években készített felejthető filmjei után tavalyi, nagy sikerű alkotásával, a Match Pointtal ismét a figyelem középpontjába került. Woody Allen a Scoopot Londonban forgatta, mint ahogy a Match Pointot is, amely világszerte 90 millió dolláros bevételt eredményezett. Nagy ugrás ez legutóbbi New York-i mozijához, a Melinda és Melindához képest, amely mindössze 3,8 millió dolláros hasznot produkált az Egyesült Államokban. A rendező csillaga annyira leáldozni látszott, hogy közelmúltbeli filmjei közül volt olyan, amelyik csak Párizsban nagyobb bevételt hozott, mint az egész Egyesült Államokban. A Match Pointtal viszont – amelyről a rendező elárulta, hogy részben azért forgatta Londonban, mert az európai szponzoroknak, közöttük a BBC-nek ez volt a feltétele – ismét népszerű lett.

Woody Allen az amerikai filmipar egyedülálló személyisége, Charlie Chaplinen kívül talán senki sem volt a rendezője, írója és színésze annyi kiugró sikerű filmnek, mint ő. A 70 éves rendező eddig 37 mozit alkotott. Huszonegy alkalommal jelölték Oscar-díjra, többnyire rendezésért és eredeti forgatókönyvért. Az elismerést három ízben meg is kapta; a számára áttörést jelentő 1977-es Annie Hall négy kategóriában győzött.

A The New York Times szerint Woody Allen soha sem a népszerűségért vagy a halhatatlanságot kergetve alkotott. A filmrendezés számára egyfajta terápia. A forgatókönyvírás, a szereplőválogatás, a felvételkészítés világát uralja, így szakad ki az általa értelmetlennek, istentelennek és abszurdnak tekintett világból. Ahogy maga fogalmaz, így tud kiszakadni az őt körülvevő sötétségből. Morbid világlátását jellemzi, hogy az életet gyakran egy koncentrációs táborhoz hasonlítja („az élet olyan, mint Auschwitz”), ahol rettentő nehéz az emberben a lelket tartani. Ha az ember őszintén szembenéz a valósággal, az megöli őt – mondja.

Woody Allen a valóságban, egy interjúban korántsem az az izgatott, gesztikuláló, szellemes megjegyzéseket ontó figura, akit oly sokszor alakított a vásznon. Bevallja, nem képes csípős élcekkel elütni a kétségbeesés pillanatait, úgy, mintha élete csak egy bohózat volna. S bár a Scoop – amely az angolszász újságírói szlengben fülest vagy szenzációs értesülést, hírközlést jelent – alapja egy detektívtörténet, ez Woody Allen egyik legkönnyedebb hangulatú filmje.

A The Washington Post által romantikus vígjátékként reklámozott film főszerepét Scarlett Johansson alakítja. Egy Londonban vakációzó amerikai újságíró-hallgató szerepét játssza, aki beleszeret egy arisztokratába (Johansson partnere Hugh Jackman), és nyomozásba kezd egy sorozatgyilkosság ügyében. Woody Allen az újságíró-tanonc apjának szerepében látható a filmben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?