Nem hagyományosan őrzi a hagyományt

Több szempontból is rendhagyó előadással rukkolt elő a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata, a Hviezdoslav Színház. Az évad utolsó bemutatójaként Szent Dorottya legendáját állították színpadra Szent Dorottya-játék címmel.

Több szempontból is rendhagyó előadással rukkolt elő a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata, a Hviezdoslav Színház. Az évad utolsó bemutatójaként Szent Dorottya legendáját állították színpadra Szent Dorottya-játék címmel. Újdonság az előadás azért is, mert népi játék alapján vitték színre, s e műfaj meglehetősen ritkán szerepel a nemzeti repertoárján. Mišo Kováč-Adamov harminc évig gyűjtötte a Szent Dorottya-játék variációit, s Daniel Pastirčák ezek feldolgozásával írta meg azt a változatot, amelyet most a Hviezdoslav Színházban állítottak színpadra.

Rendhagyó az előadás azért is, mert a darab színrevitelével egy időben „megalapították” a Szlovák Nemzeti Utcaszínházat, amely holnap 17 órakor az Óvárosháza udvarán mutatja be a Szent Dorottya-játék rövidített, könnyedebb, komédiázóbb változatát, Komédija Szent Dorottyáról címmel – a rendhagyóságra maga a cím helyesírása is utal. (Szlovákul így írják: Komédyja o svätej Dorote – ipszilonnal és j-vel.) S a helyesírás jelzi azt is, hogy ebben a darabban mindkét helyen archaikus, beszélt nyelvi változatban folynak a dialógusok.

Rendhagyó az előadás azért is, mert a nemzeti színészeivel együtt nyolc táncos párral részt vesz benne a SĽUK is. Ebben a, fiatalabb és idősebb nemzedékhez egyaránt szóló, az alkotók által szintetikusnak nevezett színházban egymást váltják a prózai dialógusok és a zenés táncos betétek, a komikus és a tragikus elemek. Vannak az előadásnak karneváli részei és – mivel Szent Dorottyáról szól – megvan benne a szakrális vonal is. Megnyilvánul benne a magas művészet és a népi színjátszás stílusa egyaránt.

Ahogy a bemutató előtti sajtótájékoztatón elhangzott, ezzel az előadással kőszínházban valami nem kőszínházi született. Olyan játék, amely a tradíciót nem tradicionálisan őrzi. Az időszerűséggel kapcsolatban pedig úgy vélekednek az alkotók, hogy minden aktuális, ami örök. E darabban a két főhős, Dorottya és Fabrícius király találkozása, illetve kapcsolata hatalmi és vallási kérdéseket ugyanúgy felszínre hoz, továbbá érinti az áldozathozatal problematikáját is. Ezek a dolgok pedig örök, tehát aktuális kérdések.

Szent Dorottya legendáját régi idők óta játsszák Európa-szerte, így a mai Szlovákia területén szintén volt hagyománya.

A Hviezdoslav Színház-beli előadást vendégként Juraj Nvota rendezte. Dorottyát kettős szereposztásban Lucia Jašková m. v. és Monika Hilmerová játsszák. A további főbb szerepeket Ján Kroner, Ján Gallovič, Robert Roth és Ľuboš Kostelný alakítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?