Negyvenedik születésnapját ünnepelte a sydneyi operaház

Sydney |

<p>Szörfös vízimentők és őslakos táncosok látványos bemutatójával ünnepelték az ausztráliai Sydneyben vasárnap a világhírű operaház megnyitásának 40. évfordulóját.</p>

A nagyszabású születésnapi partin köszöntőt énekelt egy népes kórus Jimmy Barnes ausztrál rocksztár vezetésével, füstszertartást tartottak ausztrál őslakosok a hely "spirituális megtisztítására" és szétosztottak egy 6000 darabra felszeletelt óriássüteményt. Az ünnepség betetőzéseként egy A340-es Airbus szállt el alacsonyan a legnagyobb ausztrál város jelképének számító, vitorlákat utánzó épületkomplexum fölött.     Az ünnepségen részt vett az operaházat tervező Jörn Utzon dán építész családjának három nemzedéke. - Ilyen épület tervezése az életben csak egyszer adatik meg - mondta az építész fia, Jan, aki szerint a sydneyi operaház "az akarat, a lelkesedés és a hajrá-szellemiség egyedülálló ausztrál kifejeződése".    "Sydney és egyben egész Ausztrália nemzetközileg legismertebb jelképeként az operaház lett a névjegyünk a világba" - jelentette ki Marie Bashir, Új-Dél-Wales kormányzója.    Louise Herron, az opera igazgatója szerint az ünnepségen résztvevők sokasága arra emlékeztet, hogy "az operaház mindenekelőtt a nép palotája".     Az annak idején hevesen vitatott operaház 14 évig épült és 102 millió ausztrál dollárba került. Maga a tervező sosem látta az kész épületet, mert megromlott a viszonya a helyi hatóságokkal, főleg a költségtúllépések miatt.    Jörn Utzon 2008-ban halt meg, 90 évesen, egy évvel azután, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a különleges formájú operaházat "az emberi alkotószellem remekműveként".     Az 1973. október 20-án II. Erzsébet brit királynő által felavatott sydneyi operaház ma évi 2000 előadást tart és évente 8,2 millió látogatót fogad. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?