Négy nép zenészei egy közös koncerten

Ma este kiderül, mennyire illik egymáshoz a szlovák, a bolgár és a magyar népzene, illetve mennyire passzol e három „szegmens” egy félig cseh, félig szlovák világzenei produkcióhoz.A World music nielen po slovensky (Világzene nem csak szlovákul) című est összeállítói kissé keverik ugyan a fogalmakat

Ma este kiderül, mennyire illik egymáshoz a szlovák, a bolgár és a magyar népzene, illetve mennyire passzol e három „szegmens” egy félig cseh, félig szlovák világzenei produkcióhoz.

A World music nielen po slovensky (Világzene nem csak szlovákul) című est összeállítói kissé keverik ugyan a fogalmakat, de mentségükre legyen mondva, hogy ez az első ilyen jellegű próbálkozás Pozsonyban.

A fővárosban székelő kulturális intézetek ugyanis általában egymástól szigorúan elszigetelve, saját állandó közönségüknek szerveznek népzenei rendezvényeket. Pedig az „árukapcsolás” ebben a műfajban szinte kínálja magát, hiszen aki kíváncsi saját népének folklórjára, az általában más népekére is nyitott. Ebből a szempontból a mai négyes koncert egyszerre számít forradalmi újításnak és evidens kezdeményezésnek. Helyszín az Ateliér Babylon, egy remek koncertterem a város szívében, a kezdés időpontja 19 óra, a belépő összege pedig rendkívül baráti: nyolc, azaz koncertenként két euró. Ennyiért a szomszédos gyorsétteremben sem lehet jóllakni.

Kezdjük a leginkább világzenei produkcióval. A Pacora trió hazánk egyik legnagyobb büszkesége, a tavalyi budapesti WOMEX-en is zajos sikert arattak, főleg Stano Palúch egyszerre dzsesszes és népi hegedűjátékának köszönhetően. A fiúk sokfelé, sokakkal kollaboráltak már, ezúttal egy morva énekesnő és hegedűs, Jitka Šuranská mellett zenélnek, ami nemcsak két nemzet, hanem legalább két zenei stílus összeborulásának is tekinthető.

A magyar színeket a budapesti Fonó Zenekar képviseli, amelynek tagjai az ország különféle régióiból, illetve Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származnak. A népzene oktatását és kutatását is hivatásszerűen művelik, emellett gyűjtéssel is foglalkoznak, melynek tapasztalatait zenei arculatuk kialakításában hasznosítják.

Három lány alkotja a bolgár Evridikát, amely az archaikus, polifón éneklés hagyományaiból merít. Mindhárman tagjai a sokkal népesebb és híresebb Angelite kórusnak, amely Bulgária zenei nagykövetének számít, több Grammy-díj tulajdonosa, és persze beutazta az egész világot. A bolgár lányok olyan sztárokkal is dolgoztak már együtt, mint Phil Collins vagy Bobby McFerrin.

A hazai pálya előnyeit a Trnki együttes élvezheti a mai este folyamán. Szintén hölgyek, szintén népviseletben énekelnek, de egészen más stílusban. Horehronie címmel tavaly jelent meg első albumuk. Mivel a Felső-Garam menti, jellegzetes énekstílus épp mostanában igyekszik felkerülni az UNESCO Világörökségi listájára, mindenképp érdemes meghallgatni ezt a remek formációt. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?