Négy hónap, 35 előadás

Négy hónap, 35 előadás

Augusztus 20-tól december 5-ig harmincötször élvezhette a közönség az Ifjú Szivek Táncszínház két műsorát, az Autentika – Saját anyag és a Kakukktojás 2 címűt. 

Az Autentika a színpadra állított klasszikus néptánccsokor, a Kakukktojás 2 viszont telve humorral, iróniával, olyan fajta jókedvvel, amely a hagyományos előadásokra nem (lehet) jellemző. A 35 előadás nemcsak azt jelzi, hogy a csapat tovább folytatja a tájolást, hanem azt is, hogy profi módon oldja meg a nehéz körülményeket, pontosabban a nehéz körülmények közt – gondoljunk a Covidra, a székház felújítására – is olyan teljesítményt nyújt, és annyi meghívásnak tesz eleget, mintha rendes medrében folyna az élet. Sőt az utóbbi időben (megint kénytelenek vagyunk visszatérni a masszívan covidos hónapokra) a zenekar is külön kapott lehetőséget, a Prímási palotában tartott online koncertjük is megér egy misét, nem szólva a folytatásról: október 5-én is  – nem csupán – önálló koncertet adott.

Négy hónap, 35 előadás

A táncszínház pedig bejárta Szlovákia nagy részét a Csallóköztől a Bodrogközig. Talán egyszer – legjobb lenne a közeljövőben – eljutunk odáig, hogy a kultúrát közvetítők (itt és most nem kizárólag a hivatásosokra gondolunk) munkájukhoz, színvonalukhoz méltó körülmények közt mutathatják meg mi a szép, mi a jó, mi gazdagítja szellemünket, lelkünket. Hogy a kulturális körülmények (anyagi) rendezését várhatjuk-e az államtól, kérdéses, mint ahogy az is, a szponzoroknak fontos-e a hazai kultúra, a hazai néptáncosok, népzenészek, komolyzenészek, versmondók, színjátszó csoportok tevékenysége, amellyel nemzedékeket tesznek gazdagabbá. Vagy a szlovákiai magyar kulturális életre is fokozottan lesz érvényes, amit a labdarúgók hangoztattak fennen már évtizedek óta: kis pénz, kis foci, azaz kis pénz, kis kultúra. Szenvedélyből, lelkesedésből nem lehet megélni, nem lehet előadást, fesztivált rendezni.

Négy hónap, 35 előadás

Elszomorodhatunk néha amiatt is, hogy van egy, azaz egy darab szlovmagy táncszínházunk, amely már több mint néptáncegyüttes, mégsem vétetik föl abba a kategóriába, amelybe a balett-táncosok pörögnek-forognak, hogy hosszú évekbe telt, mire az otthoni (székházbeli) körülményeik olyanná alakultak, amely miatt nem kell pironkodni, s hogy számukra a néptánc és a néptánc alapú más előadás olyan, mint a péknek a liszt, az írónak a kézbe fogható könyv, nem az íróasztal fiókjában szunnyadó kézirat.

(rend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?