Naqoyqatsi – Erőszakos világ

Elérkezett az alkalom, hogy ismét tovább bővítsük hopi szókincsünket. Godfrey Reggio rendező a nyolcvanas évek közepe óta kitartó lelkesedéssel tartja indián szókincsfejlesztő kurzusait.

Elérkezett az alkalom, hogy ismét tovább bővítsük hopi szókincsünket. Godfrey Reggio rendező a nyolcvanas évek közepe óta kitartó lelkesedéssel tartja indián szókincsfejlesztő kurzusait. Mostanra a „qatsi” szó szerintem már nagyjából mindenkinek megvan, ha mégse, segítek, azt jelenti: élet, a magyar filmcímadásban esetleg: világ. A Koyaanisqatsi (Kizökkent világ) és a Powaqqatsi (Mágikus élet) filmcímek előtagjaiból már megtudhattunk valamit a hopi melléknevekről is, és most itt van nekünk az új lecke: a „naqoy”, melynek jelentése hevenyészett fordításomban: gyilkos, háborús, erőszakos.

Reggio „qatsi”-trilógiája ezzel – éppen 20 évvel az első rész bemutatása után – utolsó részéhez ért. A Kizökkent világban az északi földteke, az úgynevezett nyugati civilizáció, annak természetet és harmóniát megbontó fejlődése és túlburjánzása került rendkívüli drámai erővel feldolgozásra s nemesült azóta kultuszfilmmé. Néhány évvel később, a második rész a déli félteke, ugyan még háborítatlanabb, a természetességből és az eredendő életenergiákból többet birtokló, mégis sokkal törékenyebb szépsége rendeződött nagy erejű filmkölteménnyé. A mostani, harmadik részen pedig igazán átütő erővel hagyta rajta a nyomát az a változás, mely a világról alkotott képünket, és képalkotásunk módozatait áthatotta az utóbbi másfél évtizedben. Ezúttal hangsúlyozottan elektronikus, torzított, sokszorosan meg- és átdolgozott digitális képekben fogalmaz a vizuális meditáció mestere. Nehezebben nézhetőek és élvezhetőek ezek a képek mint az előző részek lírai képfolyamai, de pontosan erről szól a trilógia befejezése: egy tökéletesen átalakult világ megragadására csak radikálisan átalakított képek felzaklató áradatával lehet érdemben reagálni.

DVD-n éppen most jelent meg Magyarországon a trilógia előző két része, érdemes átismételni őket mielőtt beülünk a harmadik részre. (est)

Naqoyqatsi – Erőszakos világ, (Naqoyqatsi), színes néma kísérleti film 2003, 89 perc

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?