Naplófilmek cseh mestere

ELŐZETESPöstyén. A Cinematik Nemzetközi Filmfesztiválra Kerekes Péter rendező állított össze egy szekciót, melyben Helena Třeštíková cseh dokumentumfilm-rendező alkotásaiból válogatott. Třeštíková Európai Filmdíjjal jutalmazott rendezőnő, akinek munkái úgynevezett fejlődésfilmek.

ELŐZETES

Pöstyén. A Cinematik Nemzetközi Filmfesztiválra Kerekes Péter rendező állított össze egy szekciót, melyben Helena Třeštíková cseh dokumentumfilm-rendező alkotásaiból válogatott. Třeštíková Európai Filmdíjjal jutalmazott rendezőnő, akinek munkái úgynevezett fejlődésfilmek. Hosszú időn, sokszor éveken keresztül figyeli és fényképezi alanyait, s az így gyűjtött filmanyagból állítja-vágja össze a végső művet. Ami egyfajta dokumentum-naplófilm, valóban mélyre ható életkép, egyrészt a figyelt személy vagy személyek életének változásairól ad képet, másrészt azt a szociális-társadalmi hátteret is megvilágítja, amely az alanyok életének alakulására hat.

Az Európai Filmdíjat Helena Třeštíková a René – Egy élet a rácsok mögött című 2008-as munkájáért kapta, melyet húsz évig forgatott René Plasilról. Akit a filmben előbb a társadalom peremén élő fiatalemberként ismerhetünk meg, majd kiderül, felnőtt férfiként hogyan élte meg a történelmi változásokat. Később pedig hogyan züllött le az élete úgy, hogy börtönbe került.

A cseh rendezőnő a nyolcvanas években került be a köztudatba a Házastársi etűdök című sorozattal. Hat éven át volt a nyomában néhány fiatal házasnak, s forgatott az életükről. Húsz évvel később újra felkereste ezeket az alanyait, s elkészítette a Házastársi etűdök – húsz évvel később című sorozatot, melyből kiderül, hogyan boldogultak az életben a korábban bemutatott fiatal házastársak. A Cinematik fesztiválon mindkét sorozatból láthat majd a közönség két-két részt, amelyekkel egy-egy mozgóképes családi krónika tárul fel.

A 2011-ben elkészült Magánuniverzum című film is szerepel a Cinematik műsorán. Třeštíková ezt 37 évig forgatta. A 70-es években „lopózott” be kamerájával egy fiatal család életébe, s csaknem négy évtizeden át figyelte és rögzítette, hogyan változik a családi magánuniverzum: hogyan gyarapszik, hogyan nőnek a gyerekek, s miként alkalmazkodik ehhez a magánuniverzumhoz, illetve miként változtatja meg azt egy másik, felnövekvő nemzedék.

A Cinematik Nemzetközi Filmfesztivált – mely elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani, s a kísérletező, független filmre orientálódik – szeptember 10. és 15. között tartják Pöstyénben. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?