Nagyot fordult a kocka

<p>Egymást váltják a külföldi filmesek Prágában. Tavaly Ridley Scott Child 44 című thrillerét forgatták Csehországban, rögtön utána a francia Ariel Zeitoun Angelikája, most pedig Nagy Katalin cárnő élete elevenedik meg orosz filmesek által a lednicei kastélyban.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

A Child 44 forgatására nem kevesebb, mint 750 millió koronát költöttek el az amerikaiak Csehországban. Ha a filmet Budapesten forgatják, még többe kerülnek a belső felvételek, hiszen Magyarország magasabb összeg ellenében kínálja szolgáltatásait a külföldi stáboknak. Ezért is jutnak most nagyobb falatokhoz a csehek. De azért is, mivel a kosztümös kalandfilmek hátteréül Csehországban olyan várak és kastélyok közül választhatnak a producerek, amilyeneket a Loire mentén vagy a ködös Albionban sem találnak.

Ariel Zeitoun, a tunéziai születésű francia rendező szerint, aki Anne és Serge Golon finom erotikával átszőtt romantikus szerelmi története, az Angelika legújabb változatát készítette el nemrég, 17. századi kastélyokat Franciaországban is találni, ám sem a kastélykertben, sem a termekben nem forgathattak volna. Ahhoz, hogy hűek maradhassanak a regénybeli helyszínekhez, berendezésekhez, Ausztria és Csehország jöhetett csak számításba. A forgatási költségek végösszege pedig egyöntetűen a csehek javára billentette a mérleg nyelvét.

Bizonyára ugyanezt mondhatják el az orosz filmesek is, akik most Valticébe és Lednicébe tértek vissza Nagy Katalin cárnőről készülő filmjük miatt. Két évvel ezelőtt a Három muskétást forgatták ugyanezeken a helyszíneken, s már akkor jelezték, nemsokára visszajönnek. Kanadaiak is forgattak a közelmúltban ebben a környezetben. Ők Adolf Hitlert „támasztották fel” néhány hétre. A Nagy Katalin-film producere két hónapra bérelte ki a lednicei kastélyt. Márciusban nem is volt látogatható, áprilisban pedig csak hétvégéken áll nyitva a turisták előtt.

Nemrég David Lynch lánya, Jennifer forgatott Csehországban, és a barrandovi stúdiókban készült a Borgiák harmadik szériája (az első kettőhöz fóti műtermeket bérelt a stáb), valamint a Fallen című sorozat is, amelyet már sugároznak a televíziós csatornák. A szrebrenicai mészárlás véres eseményeit feldolgozó The Press című film 140 millió koronát hozott a cseheknek, a Clive Owen és Morgan Freeman főszereplésével készült The Last Knights is tetemes összeggel gazdagította a cseh államkasszát.

„A kilencvenes években minden fontosabb hollywoodi produkció Budapestet választotta, az ottani, számukra kedvező adótörvények miatt – vélekedik a prágai Sirena Film társaságot képviselő Pavel Müller. – Sokat veszítettünk ezáltal, sok jó üzletet. 2010-ben aztán fordult a kocka. A filmtámogatási program a külföldi produkciók Csehországban megvásárolt szolgáltatásainak a 20 százalékát ţéríti meg. Ennek eredményeként pedig már nemcsak amerikai és nyugat-európai stábok dolgoznak nálunk.”

„A Bang bang című filmet indiaiak forgatták itt, kerek 30 millió koronát termelve az országnak – mondja lelkesen Radomír Dočekal, a prágai Milk and Honey Films vezető producere. – A bollywoodi sztárok valósággal ellepték a barrandovi műtermeket.” „Nálunk a gótikától egészen a mai korig 10 ezer bútor közül választhatnak a berendezők – magyarázza Martin Ružička, a barrandovi bútorraktár vezetője. – Van például olyan kanapénk, amelyből Európában csupán három darab akad, kettő nálunk. Trükk- és utómunkálati stúdió is várja a külföldi filmeseket Prágában. Komoly megrendeléseket kaptunk az Angelina Jolie főszereplésével készült Salt című filmhez, a George Lucas nevével fémjelzett Red tailshez, nemrég pedig a Bruce Willis főszereplésével forgatott Die Hard 5-höz is.”

„Első ligások vagyunk, ez kétségtelen – állítja büszkén Vít Komrzý, a stúdió tulajdonosa. – Épp húsz éve, hogy megalapítottuk a céget. Csak Prágában százharminc munkatársunk van, de Budapesten és Londonban is nyitottunk már fiókstúdiót. Legutóbb Agnieszka Holland Palach-filmjében, az Olthatatlanban (Égő bokor) retusáltunk ki mindent, ami 1968- ban még nem létezett Prágában. A francia–német koprodukcióban forgatott tízrészes Crossing Line és az amerikai– dél-koreai összefogással készült Snowpiercer utómunkálatait is mi végeztük.”

A bérmunka java azonban még csak most kezdődik. Prágát és a többi történelmi cseh várost leginkább a nyári és őszi hónapokra „szerződtetik” a külföldi filmesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?