Nagy Hal

Kinek ne lenne legalább egy olyan barátja, aki képtelen bármit is egyszerűen elmesélni, de minél többet és nagyobbat lódít, annál szórakoztatóbbá válik? Mert a hazugság csak akkor marad hazugság, ha valakinek hasznot hajt vagy másnak kárára van, különben valami egész másnak nevezzük.

Kinek ne lenne legalább egy olyan barátja, aki képtelen bármit is egyszerűen elmesélni, de minél többet és nagyobbat lódít, annál szórakoztatóbbá válik? Mert a hazugság csak akkor marad hazugság, ha valakinek hasznot hajt vagy másnak kárára van, különben valami egész másnak nevezzük. Ez Tim Burton (Ollókezű Edward, Az Álmosvölgy legendája) filmjének alaptétele, ő pedig aztán tényleg otthon van a valóságtól messze elrugaszkodott történetek világában.

A bérmunkában elkövetett fantáziátlan Majmok bolygója remake után Burton ismét egy szürreális mesét mond el, melynek hőse, Edward Bloom már kisgyerek korától megrögzött füllentő, akivel – elmondása szerint – elképesztő dolgok estek meg, amerre csak járt. Most azonban, öregen és halálos betegen kénytelen szembenézni az egyetlen emberrel, aki soha egy szavát sem hitte: a saját fiával.

A Nagy hal nem egy összefüggő történet, hanem fantasztikus utazások egész sora, amelyek során az ifjú Bloom (Ewan McGregor) olyan elképesztő lényekkel találkozik, mint Karl, a jámbor óriás, egy üvegszemű boszorkány, a koreai sziámi ikrek és persze a hatalmas hal. A történetek olyan fantasztikusak és olyan valószínűtlenek, hogy nem csoda, hogy az ifjabb Bloomnak nehéz eldöntenie, vajon ki is az ő apja, bár a végére kiderül egy és más. Akinek ez a fantáziavilág bejön, az imádni fogja a filmet, akinek kevésbé, annak talán zavaró lehet a díszletek szándékos eltúlzottsága, a történet szaggatottsága és kisebb következetlenségei. A színészekre viszont semmi panasz nem lehet: Ewan McGregor a Trainspotting óta nem volt ilyen jó és szórakoztató, Albert Finney, az angol újhullám nagy öregje pedig soha életében nem volt még rossz. Ehhez vegyük még Hollywood legjobb karakterszínészeit, remek képi világot és zenét, és kapunk egy szentimentális, mégsem csöpögős, elvarázsolt, de nem elszállt mesét, valahol félúton Forrest Gump és Münchansen báró közt. Az óriás pedig garantáltan igazi. (est)

Nagy hal (Big Fish), 2003 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 125 perc. Rendezte: Tim Burton, Szereplők: Albert Finney, Billy Crudup, Ewan McGregor, Alison Lohman, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Jessica Lange, Steve Buscemi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?