Művészet közelről

Pozsony. A Művészet közelről elnevezésű művelődési projekttel dicséretes kezdeményezéssel rukkolt elő a Pozsonyi Városi Galéria Daniela Čarná galériapedagógus irányításával.

Pozsony. A Művészet közelről elnevezésű művelődési projekttel dicséretes kezdeményezéssel rukkolt elő a Pozsonyi Városi Galéria Daniela Čarná galériapedagógus irányításával. A projekttel egyrészt az intézményben egykor működött gyermekgaléria fontosságára, szerepére kívánják felhívni a figyelmet, másrészt a művészet aktív terjesztésére vállalkoztak. A projekt lényege ugyanis egy hasznos pedagógiai-művészeti kísérlet, amely végeredményével, azaz a Pálffy-palotában látható kiállítással azt bizonyítja: a művészet megismerése is lehet élvezetes kaland, illetve lehet a szórakozás egyik formája.

A Művészet közelről projekt-, illetve kiállításcím is utal rá, hogy a művészetet esetenként – mondjuk egy ilyen kísérlet idejére – nem elég csak galériá(k)ban prezentálni; olykor-olykor közel kell hozni a befogadóhoz, pontosabban a potens befogadóhoz. Ahogy tették Daniela Čarná irányításával a galéria munkatársai is: az intézmény gyűjteményében lévő huszadik századi képzőművészeti anyagból (szobor, objekt, festmény, vegyes technikájú alkotás) válogattak össze néhány műtárgyat, amelyeket (természetesen reprodukcióikat) művészettörténeti magyarázatokkal és módszertani utalásokkal kiegészítve eljuttattak iskolákba, azzal a felkéréssel, hogy diákjaik művészeti alkotótevékenységgel reflektáljanak rájuk. A Művészet közelről művelődési projektbe, amely idén március végétől június végéig tartott, 330 alapiskola, művészeti alapiskola, valamint nyolcosztályos gimnázium kapcsolódott be. ĺgy készültek el a Ľudovít Fulla, Cyprián Majerník, Ján Mathé, Július Koller, Igor Kalný, Roman Ondák és Dorota Sadovská egy-egy alkotása által inspirált diákmunkák, amelyekből a Pálffy-palota két termében látható változatos anyagot öszszeválogatták.

Kreativitásról árulkodó ígéretes diákmunkák születtek, amelyek egyebek között azt is üzenik, hogy érdemes belevágni ilyen vagy hasonló, inspiratív céllal indított projektbe. Megnézve a tárlat anyagát magával ragad az a (akármennyire helyteleníthető is itt ez a kifejezés, mégis ez kívánkozik ide) profizmus, ahogy diákok – tehát nem képzett és kész emberkék – nyúlnak környezetük vizuális leképezéséhez a művészet által inspirálva pedagógusaik szakmai felügyeletével. A Művészethez közel című tárlat annak a konstatálására is szolgálhat, hogy nem kell aggódni a vizuális művészet jövőjéért. Van utánpótlás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?