Mozgással, tánccal egy nyelven beszélve

Nyitra. Szlovákia legnagyobb, sokakat vonzó színházi találkozójává nőtte ki magát az éves rendszerességgel immár tizenkettedik alkalommal jelentkező Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál (Divadelná Nitra). A szemle elmaradhatatlan része a Dosky elnevezésű színházi díjak átadása, amelyet nyolc kategóriában ítélnek oda.

Ég és nő között: minden története humorral, fájdalommal és szerelemmel teli – Eszenyi Enikő és Milan MikulčíkTumbász Hédi felvételeNyitra. Szlovákia legnagyobb, sokakat vonzó színházi találkozójává nőtte ki magát az éves rendszerességgel immár tizenkettedik alkalommal jelentkező Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál (Divadelná Nitra). A szemle elmaradhatatlan része a Dosky elnevezésű színházi díjak átadása, amelyet nyolc kategóriában ítélnek oda.

E sokakat megmozgató hatnapos színházi ünnep idén szeptember 26-án kezdődik és október elsejéig tart, természetesen ezúttal is a régi helyszínen, az Andrej Bagar Színházban. Amiként a rendezvény eddig is feladatának tartotta, hogy a nyugat-európai, valamint a kelet-, illetve közép-európai színházak közeledését szolgálja, ez alkalommal is kísérletet tesz erre – bár az idei évfolyam hangsúlyosabban figyel a közép-, illetve kelet-európai társulatokra.

Nyolc országból érkeznek színtársulatok: egy-egy Franciaországból és Nagy-Britanniából, a többiek Közép- és Kelet-Európából – Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Lettországból, és nem hiányoznak majd előadásaikkal a hazai színházak sem.

A nyitrai színházi szemle minden alkalommal igyekszik olyan országból is meghívni színházat egy-egy bemutatóra, ahonnan nálunk még nem járt társulat, s amelynek színházkultúráját csak hírből ismerhetjük. Idén Lettország lesz ilyen vendége Nyitrának: a Bagar Színházban a Rigai Újszínház vendégszerepel majd, a 2001/2002-es színházi évad sikerdarabjával, a Revizorral, amely előadásnak Lettország határain túl is nagy visszhangja volt. A cseh színházművészetet idén két színház képviseli: a prágai Dejvické divadlo Három nővér című előadásával, valamint a brünni Polárka Színház, amely Lewis Carroll Alice Csodaországban című művének Miroslav Oščatka által feldolgozott változatát mutatja be Alice 01 címmel gyerekeknek, Alice 001 címmel pedig felnőtteknek. A francia Montalvo-Hervieu társulat Boldog Babilon című előadásával érdekes színfolttal ékesíti a nyitrai fesztivált: különböző nemzetek táncosaival azt bizonyítja, hogy a mozgással, a tánccal egy nyelvet beszélünk, olyat, amelyet mindenki megért. Az európai színházművészet nagy alakja, a Londonból érkező Niegel Charmock ezúttal is provokál: társulatával a Frank című előadásban a szerelemről, a szexről és a halálról „beszél” nem éppen konvencionális nyelven, meglehetősen morbid humorral.

Ez éven sem hiányoznak majd a magyar színházi előadások a nyitrai fesztiválról. A Madách Kamara Színház Borisz Godunov című előadásával vendégszerepel szeptember 27-én. A darabot Kovalik Balázs rendezte. A főbb szerepeket Gálffi László, Béres Ilona, Kézdy György, Végvári Tamás, Békés Itala alakítják. A Radnóti Színház 30-án Hans Henny Jahnn Medea című darabját mutatja be Zsótér Sándor rendezésében. Szeptember 29-én a Bagar Színház Stúdiójában Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík bravúros játékát, az Ég és nő között című előadást láthatja a közönség. Játékuk révén a férfi-női kapcsolatok legintimebb zugaiba leshetünk be, tizenkét rövid, de különös történet szemtanúiként. A darabot Dodo Gombár rendezte. Az ég és nő között című előadás nem csak a Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál programján szerepel. A pozsonyi közönség szeptember 26-án és 27-én este 19 órától láthatja a Stúdio L+S Színházban, 28-án 19 órától pedig a komáromi Jókai Színház vendége lesz a darabbal Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?