Mit olvasnak szívesen az angol tinédzserek?

A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy mik az angol tinédzserek legkedvesebb olvasmányai. A szülők nagy örömére, az első helyre került Heat című tinimagazin mellett a top tízbe bekerült Anne Frank naplója, Anthony Horowitz könyvei és CS Lewis, a Narnia krónikái szerzőjének könyve is.

A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy mik az angol tinédzserek legkedvesebb olvasmányai. A szülők nagy örömére, az első helyre került Heat című tinimagazin mellett a top tízbe bekerült Anne Frank naplója, Anthony Horowitz könyvei és CS Lewis, a Narnia krónikái szerzőjének könyve is. A Harry Potter a legkedveltebb és a legjobban utált könyvek közt is helyet kapott.

A kutatás az idén januárban Gordon Brown miniszterelnök által elindított Olvasás Éve elnevezésű programsorozathoz kapcsolódik.

A program igazgatója, Honor Wilson-Fletcher nagyon örült annak, hogy a lista ennyire sokszínű, és ami még tanulságosabb, hogy „ha ugyanezt a kérdést felnőtteknek tennénk fel, nem valószínű, hogy a válaszokban ezek a nevek elhangoznának, vagy ott lenne James Joyce, vagy akár Dosztojevszkij”.

Természetesen a legjobban utált olvasmány a házi feladat lett, amelyet Shakespeare és minden száz oldalnál hosszabb könyv és a vékony sztárokról szóló magazincikkek követnek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a tinik 45 százalékát többször leszidták már a szülei, mert szerintük nem nekik való dolgokat olvastak. Wilson-Fletcher szerint „a szülőknek rá kellene jönniük, hogy nem szabad ennyire pejoratívan állniuk bizonyos szövegekhez, meg kell tanulniuk, hogy a minőségi olvasás ma már nemcsak könyveket jelent. A gyerekek számára a webes tartalmak sokkal természetesebbek, mint akár a könyvek, sokkal könnyebben jutnak hozzá minőségi online szövegekhez.”

Természetesen különbség van a nemek között is: a fiúk nagy százaléka a számítógépes játékokról szeret olvasni, második helyen pedig dalszövegeket olvasnak; majdnem a harmaduk szerint az olvasmányaik segítenek abban, hogy még jobban értsenek hobbijaikhoz. A lányok 39 százaléka azért szeret olvasni, mert alkalmuk van így a kikapcsolódásra és a pihenésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?