Mit olvas? Michal Hvorecký író

<p>Mindenkinek melegen ajánlom Ralf Rothmann Tavasszal meghalni című regényét, melynek fordítási jogait már 20 országba adták el, s a siker megérdemelt.</p>

A szerző hazájában már elérte a kultusz-státust, noha szigorúan távol tartja magát az ottani élénk irodalmi szcénától. Rothmann évekig hétköznapi hivatásokban dolgozott, volt szakács, sofőr, nyomdász, beteg-gondozó. Meggyőződésem, hogy éppen ez az emberközelség ihlette a rendkívül hiteles és autentikus irodalmi szereplőit. A szerző beismeri, hogy frusztrálta és demotiválta a környezet, amelyben élt és dolgozott, ezért „ki kellett írnia” magából. Műveiben megmutatkozott a német gazdasági csoda árnyoldala. Új regénye váratlanul történelmi ihletésű, a háború utolsó hónapjaiban, 1945 telén és tavaszán játszódik. A két 17 éves főszereplőnek egyszer csak be kell rukkolnia az SS-be. A két fiú, aki addig csak elbeszélésből ismerte a háborút, szinte felkészülés nélkül a fronton találja magát, ahol az utolsó emberig folyik a harc. A regény Pozsonytól nem messze, Győrnél és a Budapest és Bécs közötti védelmi zónában játszódik, ahol a visszavonuló németek hiába próbálják megállítani a győztes szovjet hadsereget. Bár a könyv rendkívül sötét és aggasztó eseményeket ír le, a szerző stílusa szokatlanul lírai. Rég nem olvastam ilyen költői és autentikus háborúellenes regényt. Kis felületen sikerült a szerzőnek felvázolnia a náci birodalom végét, de azt is, milyen nehéz lesz mindezek után felépíteni egy szabad és demo­k­ratikus országot. Az apokalipszis képei a remény sugaraival váltakoznak. A főszereplő türelmetlenül várja a háború végét, az olvasó pedig abban reménykedik, hogy a felejthetetlen könyv még nem ér véget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?