Mirren az akadémia védelmére kelt

London/Los Angeles.

London/Los Angeles. Helen Mirren védelmébe vette az amerikai filmakadémiát, amelyet amiatt értek heves támadások az utóbbi hetekben, mert sorozatban második éve csak fehér bőrű jelöltek szerepelnek a színészi kategóriákban az Oscar-díj esélyesei között.

A brit színésznő, aki A királynő című filmben nyújtott alakításáért elnyerte az intézmény tagjai által odaítélt rangos elismerést, a Channel 4 tévében szerdán sugárzott interjújában úgy fogalmazott, méltánytalan az amerikai filmakadémiát támadni. „Idén egyszerűen így alakult” – mondta azzal kapcsolatban, hogy csak fehér bőrű színészek vannak a négy színészi kategória jelöltjei között. Szerinte a gondok nem az akadémiánál, hanem máshol vannak. „Mely filmeket készítik el? Kik szerepelnek bennük? Milyen forgatókönyvek születnek?” – sorolta kérdéseit, hozzátéve, hogy ezek nagyobb horderejű dolgok annál, mint hogy kinek van Oscar-díja.

Lupita Nyong’o a Today Show című amerikai tévéműsorban szintén amellett foglalt állást, hogy nem az amerikai filmakadémiát kell hibáztatni. A Tizenkét év rabszolgaság című film fekete bőrű Oscar-díjas színésznője szerint mindenkinek jobb lenne, ha sokszínűbb történetek jelennének meg a vásznon.

Az Oscar-jelölések január 14-i bejelentése óta heves vita dúl a sokféleségről, illetve annak hiányáról Hollywoodban. A nem fehér bőrű színészek mellőzése miatt többen bejelentették, hogy bojkottálják a február 28-i díjátadót, köztük a novemberben Oscar-életműdíjjal kitüntetett rendező, Spike Lee.

Az amerikai filmakadémia a napokban széles körű változtatások bevezetését jelentette be, amelyekkel a díjakról szavazó tagság sokszínűségét akarják növelni, ugyanis a 6200 fős tagság jelenleg zömmel idősebb fehér férfiakból áll. Emberi jogi vezetők és mások szerint a testület nem megy elég messzire a változtatásokban, mint hangsúlyozták: többet kellene tenni azért, hogy az Oscar és a filmipar is befogadóbb legyen. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?