Mi várható a hazai filmesektől?

<p>Több film is készül jelenleg a hazai alkotók műhelyében, melyek bemutatóját jövőre vagy még későbbre tervezik. Köztük egy nagyjátékfilm, mely a kommunista időket idézi, egy sorozatgyilkosságról szóló horrorkomédia, valamint egy dokumentumfilm a roma holokausztról.&nbsp;De jön az első olyan egész estés animációs film is, mely a pozsony-ligetfalui panelházak dzsungelében játszódik.</p>

Juraj Nvota filmrendezőként a Kegyetlen örömök című drámával debütált, szép sikerrel. A film az 1930-as években egy álmos kis szlovák faluban játszódik. Politikamentes, emberi sorsokra fókuszáló története egy fiatal lány felnőtté válását mutatja be. A rendező Túsz című, készülő filmjében – várhatóan – több lesz a politika. Cselekményét a kommunizmus idejébe, a hatvanas évekbe helyezi egy nyugati határ menti kis faluba. Az eseményeket és bennük a szocializmus visszásságait egy kisfiú, Peter (Richard Labuda) szemszögéből láttatja. A fiúcskát dédszülei (Milan Lasica és Libuše Šafránková) nevelik, mivel szülei Bécsbe disszidáltak. Nem elég, hogy el kell viselnie szülei elvesztését, még az iskolában, az osztálytársai is zaklatják, amiért édesapja és édesanyja Nyugatra szökött. A hatvanas évek vége, az enyhülés időszaka hoz némi reményt a kisfiú számára. A dédszülők ugyanis minden követ megmozgatnak, hogy Petert kijuttassák a szülőkhöz. A fiú választás elé kerül: ragaszkodik-e továbbra is eddigi életéhez, szeretett dédszüleihez, régi barátaihoz, vagy nekivág a nagy ismeretlennek. Képes-e ilyen sorsfordító kérdésben okosan dönteni az ő korában? Látványos és kalandos történelmi tablót ígér Tomáš Mašín A legsúlyosabb bűntény Wilsonovóban című, cseh–szlovák koprodukcióban készülő horrorkomédiája. A film Pozsonyban (Wilsonvárosban) játszódik 1918-ban, röviddel az első világháború befejezése után, s egy titokzatos sorozatgyilkosság utáni nyomozásról szól. Ifjabb Patrik Pašš forgatókönyve alapján Peter Budinský rendezi az első olyan egész estés családi animációs filmet Panelszív címmel, mely a ligetfalui lakótelep életét mutatja be egy mesés történet fiatal szereplőjének szemével. Riki édesanyjával új lakásba költözik. Anya és fia kapcsolata megváltozik, mert az édesanyának kevesebb ideje jut a fiára, mint korábban. Riki ezt sajátos módon magyarázza: az új és idegen környezetben édesanyja szívét elrabolták az emberi tulajdonságokkal felruházott, gonosz hollók. Riki vándorútra indul barátnőjével, Emával, hogy megtalálja az eltüntetett szívet. Bebarangolják Ligetfalut, miközben találkoznak a darurobotokkal, és harcba szállnak a Vasemberrel, aki a lakótelep uralmára tör. A Panelszív érdekessége, hogy a hagyományos papíranimáció és a 3D-s technika kombinációjával készül, ami különleges plaszticitást kölcsönöz a filmnek. Robert Kirchhoff rendező, aki tavaly külföldön is jelentős sikert aratott A Cervanová-ügy című dokumentumfilmjével, új munkájával egy olyan témához nyúlt, amelyről idehaza még nem készült mozgókép. Erdei úton című dokumentumfilmje a második világháború szlovákiai és közép-európai roma áldozataival foglalkozik, de képet fest a roma lakosság mai helyzetéről is, közép-európai viszonylatban.   
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?