Mi történt idén a hazai magyar kultúrában?

<p>Mozgalmas év volt 2014 a hazai magyar kulturális, művészeti életben. Az alábbiakban a szerintünk legfontosabb eseményeket lajstromozzuk.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Igyekeztünk objektív szempontok szerint válogatni, illetve aki és ami kimaradt, helyhiány miatt maradt ki. Tudjuk, a lista kétszer ilyen hosszú is lehetne...

Január

Az Ifjú Szivek Táncszínház január 22-én, a magyar kultúra napján Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban mutatta be nagy sikerrel a Hontalanítás című darabját. Hégli Dusan koreográfiája a felvidéki kitelepítettek emlékére készült, érzések és képzettársítások szintjén beszél azokról a jelenségekről, melyek a 20. század történelmében számos tragédiát okoztak, és bár megnyilatkozási formájuk változott, napjainkban is aktuálisak. Ez volt a darab első „külszíni” bemutatója.

Február

Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabját mutatta be a kassai Thália Színház Dudás Péter rendezésében, Nádasdy Péter és Lax Judit főszereplésével. A kassai változatban mindenki palóc tájszólásban beszél, a cselekmény pedig egy szlovákiai magyar falu, Reste kilátástalanságot árasztó kocsmájában játszódik. Az illúziótlan valóságából ki-ki a maga módján próbál menekülni, ám minden kitörési kísérlet kudarcra van ítélve.

Március

Boráros Imre színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja megkapta a legnagyobb presztízsű magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat, egyetlen külhoni magyarként.

Három és fél éves munka eredményeként megnyílt a felújított alsósztregovai Madách-kastély, benne két különleges kiállítással. Megújult a Madách Imre életét és korát prezentáló tárlat, amely Az ember tragédiáját és annak utóéletét bemutató kiállítással egészült ki. A rendkívül látványos, interaktív tárlatok a mai fiatalok igényeit is kielégítik. Novemberben Az év kulturális műemléke versenyt elbíráló szakmai zsűri elismerő oklevelet adományozott a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának a kastély felújításáért. Idén először a közönség is szavazhatott, és a legtöbb voks a Madách-kastélyra érkezett, ezért a Like díjat Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója vehette át.

Április

Rimaszombatban lezajlott a 23.Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenye. Ez a háromnapos viadal az egyik legkiemelkedőbb irodalmi és pódiumművészeti rendezvény az egész magyar nyelvterületen. Közel százötven egyéni produkciót, három lírai színpadot és tizenkét énekelt verset bemutató formációt láthatott a zsűri és a közönség. A döntőn összesen 242 versenyző vett részt. Átadták a Kulcsár Tibor-díjat is, amelyet idén Gál Tamás színész, előadóművész érdemelt ki.

Május

Fabó Tibor főszereplésével, Szőcs Artur rendezésében mutatta be Shakespeare A velencei kalmár című művét a Komáromi Jókai Színház. A Jászai-díjas Fabó Tibor, aki idén májusban töltötte be 50. életévét, Shylock uzsorás megformálásáért megkapta a szlovák Irodalmi Alap díját.

Június

Kilenc diák- és három felnőtt csoport versengett a 51. Jókai Napok díjaiért Komáromban. A fődíjat a helyi ZsírZsiráf társulata nyerte el, a csoport tagja, Till Tímea pedig a Megöltem az anyámat című előadásban nyújtott teljesítményével kiérdemelte a legjobb női alakítás díját. Az amatőr színjátszó fesztivál történetéről idén könyv is megjelent, szerzője Kiss Péntek József.

Egy kassai és egy komáromi művészt is díjaztak a Magyar Színházak 26. Kisvárdai Fesztiválján. A legjobb alakítás díját Lax Judit, a kassai Thália Színház társulatának tagja kapta, aki a Portugálban játszotta Masni szerepét. Életműdíjat kapott Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház művésze.

Július

Egy hét alatt több, mint 150 program közül választhattak idén a Gombaszögi Nyári Tábor résztvevői. A hazai magyar fiatalság legnagyobb nyári rendezvényének zárónapján élőlánccal ölelték át a krasznahorkai várat, valamint megrendezték az I. Szlovákiai Magyar Dal Napját. Az idei táborozáson az ország megközelítőleg 230 településéről vettek részt fiatalok.

Hosszú huzavona után Varsányi László lett az Ifjú Szivek Táncszínház igazgatója. Véleménye szerint ez a poszt lehetőséget ad rá, hogy az egybeolvassza élettapasztalatait, tudását és gyakorlati ismereteit. Az új igazgató irányításával működő társulat elsőként a gyerekeknek szánt Felvidéki Kakukktojás című Hégli Dusán-koreográfiát vitte színpadra kora ősszel.

Augusztus

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás az első világháború centenáriuma alkalmából digitalizációs kampányt és országos méretű gyűjtést indított első világháborús dokumentumok és emlékek feltérképezésére. Az összegyűjtött dokumentumokból, kiegészítve egyéb múzeumi anyaggal, „Népeimhez” – Történetek a nagy háborúból címmel vándorkiállítás készült, amely először Pozsonyban volt látható. Az emléktárgyak, fotogfiák és levelezőlapok szemléletes és érzékletes installálásával a kiállítás létrehozói oly módon rekonstruálták a múlt egy szeletét, hogy a látogató aktívan jelen tud lenni a térben.

Szeptember

Új helyszínre költözött a pozsonyi tranzit.sk. A nonprofit művészeti intézmény az új székhelyen Németh Ilona Javított változat című kiállításával nyitott. A kiállítás vezérmotívuma az egyéni helytállás kérdése volt, vagyis hogy az ember hogyan tudja összhangba hozni a maga és a családja iránti felelősségérzetét szakmai és etikai felelősségével.

Október

A sikeres amatőr színészi múlttal rendelkező füleki Laboda Róbert harmadik helyezést ért el Budapesten, az országos slam poetry bajnokságon. Az idén harmadszor megrendezett verseny győztese a Színész Bob művésznéven szereplő Horváth Kristóf lett, a második helyen Süveg Márk (Saiid), az Akkezdet Phiai hip-hop duó tagja végzett. A döntőben 26 slammer szerepelt, akiket 150 jelentkezőből választottak ki.

November

Az idei évadban ünnepli fennállásának negyvenötödik évfordulóját a kassai Thália Színház. A jubileumi alkalomra több rendezvénnyel, köztük kiállításokkal, koncertekkel és a Liliom című Molnár Ferenc-darab bemutatójával készült a teátrum. November 15-én megrendezték a Színházak éjszakáját, a tizedik Thália Fesztivál pedig mintegy másfél hónapon át tartott. A kassai magyar közönség számára újnak és szokatlannak számító műfajok, péládul több kortárs táncprodukció is szerepelt a gazdag kínálatban.

Tíz év előkészítés után megjelent A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona, amely közösségünk alapvető tényanyagát gyűjti egy kötetbe. A lexikon 480 oldalon több mint 3600 szócikket, több mint 500 fényképet, továbbá számos térképet és táblázatot tartalmaz. Urbán Zsolt főszerkesztő vezetésével a szerkesztőbizottság öt kategóriát határozott meg: a településekre vonatkozó szócikkeket Popély Árpád, a személyeket Lacza Tihamér, az intézményeket Végh László, a történelmi eseményeket Simon Attila, az egyéb témaköröket (például néprajz, fesztiválok, sajtó) Tóth Károly gondozta; a szócikkek megírásában hazai magyar szakértők sora vett részt.

December

Tőzsér Árpád költő megkapta a Nemzet Művésze díjat, amelyet a Nemzet Színésze és a Nemzet Sportolója elismerés mintájára csúcsdíjként alapított tavaly a Magyar Országgyűlés. Az elismerést, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adományoz, 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotók kaphatják meg. Egyidejűleg hetven művész, köztük tizenkét irodalmár viselheti, a díjazottak életük végéig életjáradékot kapnak.

A megismerést és az egymáshoz közeledést célozta meg, továbbá a kapcsolatteremtést szolgálta a III. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum, amelyet a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában tartottak. A Fórumhoz három kiállítás is kapcsolódott: Nagy Csilla és Cséfalvay András kiállítása, valamint Sztojánovits Andrea és Borosi Gábor hang–vizuál installációja. (juk, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?