Minden, ami nem zene a Szigeten

dd

A heti bérletesek, háromnapos jeggyel utazók és napijegyesek helyett most a hezitálókhoz szeretnénk szólni. Vajon érdemes-e kihagyni a jubileumi, harmincadik Szigetet csak azért, mert nem ismerik a headlinerek háromnegyedét? Nos, szerintünk azok is bőven találnak izgalmas programokat, akik teljesen kihagyják a koncerteket.

Kettőt kell még aludnunk Európa leghosszabb multikulti-fesztiváljának kezdetéig, ezért elérkezettnek látjuk az időt, hogy felhívjuk a figyelmet néhány nem zenei produkcióra. A Szigeten ugyanis világszínvonalú cirkuszi, színházi és táncprodukciókat lehet látni, és a képzőművészet is teret kap.

A leglátványosabb utcaszínházi produkció mindig a fő fellépő koncertje után, azaz 23.15-kor kezdődik a Nagyszínpad közelében, és minden éjjel ugyanazt a produkciót láthatja a közönség. Idén a francia Cie Gratte Ciel társulatra esett a választás, akik Rouge! című előadásukkal érkeznek: akrobaták és táncosok a színpadon és a magasban, lengőoszlop-, kötél- és trapézartisták mutatványai ejtik ámulatba a közönséget.

A Cirque du Sziget a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókat kínál három helyszínen, naponta 14 órától. A nagysátor programja egy közös előadással kezdődik, ahol a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetségének együttműködésével magyar és külföldi fiatalok mutatkoznak be, köztük a kijevi cirkusz-iskola növendékei. Minden délután Galapiat Cirque és Lucho Smit francia–holland kollaborációját élvezhetik a nézők, esténként a cseh Cirk La Putyka lép színpadra, éjfél előtt pedig az etióp Circus Abyssiniad. A kültéri terület kiemelkedő performanszát délutánonként háromtól láthatjuk a kanadai Les Dudes társulattól, de érkezik a koreai Force csoport, két francia és egy spanyol produkció, és a napot idén is tűz-zsonglőrök zárják.

A kortárs tánc és a színház iránt érdeklődő látogatók törzshelyén a program reggel közös tánccal indul, de visszatér a tavaly nagy sikert arató Sleeping Beauty/Dream Experiment című alvó installáció, amely egy félórás irányított alvásközeli meditáció. Az Egyesült Királyságból érkezik Bush Hartshorn projektje a Tell dad, fiatal táncosok mutatkoznak be minden délután Cserepes Gyula Táncra fel! című programjában, a magyar fellépők sorát erősíti Tózsa Mikolt It’s a Match – or will be – maybe című társkereső performansza is. A nemzetközi felhozatal szintén gazdag lesz: izraeli, francia, dán, spanyol, belga és brit társulatok mellett kubai táncosokat is láthatunk: a Mi Compañía Susana Pous koreográfus vezetésével működik, és szépen halad a világhír felé. A tánchelyszín pozitívuma, hogy újabban itt sem csak egyszer mutatnak be egy-egy előadást, hogy minél többen láthassák.

A sétáló utcaszínházak – ahogy nevük is mutatja – délutánonként random módon bárhol felbukkanhatnak, és általában látványos, jól fotózható dolgokkal sétálgatnak – hatalmas bábukkal, fura járművekkel, kreatív jelmezekben, vagy éppen óriási zajt csapva. A spanyol La Dinamo csapat tagjai például triciklikről adnak koncertet, de lesz egy vicces rezesbanda is. Ebben a műfajban általában az is cél, hogy bevonják a közönséget a produkcióba. Idén a legérdekesebbnek a brit Working Boys Club bárpultja tűnik, amelyről előzetesen csak annyit árultak el, hogy egészen másképpen funkcionál, mint azt megszokhattuk. Az olasz Grande Cantagiro Barattoli másfelől közelíti meg ugyanezt a tematikát: apró bábjaival a füstös ír kocsmák hangulatát varázsolja a fesztiválra.

Évek óta rendkívül népszerű a Szigeten a Vándor vurstli, egy múltidéző kis vidámpark, a magyar vásári szórakoztatás és a városligeti városligeti vurstli hagyományainak őrzője. Lesz itt számos célba dobó játék, horgászat lavórból, vadászat csúzlival, valamint a világ legkisebb óriáskereke, amely a fesztivál egyik legkedvesebb látványossága, sokan sorakoznak türelmesen, hogy kipróbálhassák. Ezen a helyszínen tömörülnek a bábművészek és a bűvészek, akik délutánonként egymást váltják az apró porondon, és többek közt Tajvanról és Ausztráliából érkeznek.

Ki lehet próbálni a zsonglőrködés különböző formáit, lesz játékpark logikai játékokkal, az ArtGarden, vagyis a művészeti helyszín pedig fesztivál lesz a fesztiválban, a Medence Csoport vezetésével. Fiatal képző- és iparművészek mutatkoznak be, lesznek látványos installációk és kreatív workshopok. Azok számára, akik az éjszakai pörgést nyugodt körülmények között szeretnék kipihenni az Iparművészeti Múzeum egy Szecessziós Detox nevű helyszínen készül századfordulós alakokkal és történetekkel.

Érdemes tehát böngészni a programot, mert a fesztivál egész nap tart, nem csak napnyugtakor kezdődik az első fontosabb koncertekkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?