Megbukott a doppingvizsgálaton, mégis versenyezhet az Eb-győztes lengyel kenus

Dorota Borowska

A lengyel kenus, Dorota Borowska doppingtesztjének pozitív eredménye ellenére indulhat a párizsi olimpián.

Az ötkarikás játékokon az ellenőrzést végző ITA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából eljáró Nemzetközi Tesztelő Ügynökség közlése szerint a sportoló bizonyítani tudta, hogy véletlenül került érintkezésbe tiltott anyaggal, amelyet a kutyája sérüléseinek kezelésére használt gyógyszer tartalmazott. Borowska még júniusban szolgáltatott olyan mintát, amelynek elemzése az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomait mutatta ki.

Az ITA felmentő határozatában a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megállapítására hivatkozott, amely szerint a lengyel sportoló doppingvétséget követett el ugyan, de a szervezetébe „véletlenül bevitt szer nagyon alacsony szintje miatt nem kapott előnyt”.

A 28 éves Borowska két ezüstöt (2018, 2021) és két bronzot (2018, 2021) nyert világbajnokságokon, Európa-bajnokságról két arany- (2021, 2024) és két ezüstérme (2018, 2024) van. A 2023-as Európa Játékokon győztes lengyel a tokiói olimpián egyesben a negyedik helyet szerezte meg a 200 méteres távon.

Borowska a júniusi, szegedi Eb-n 200 méter egyesben nyert, C–2 500-on pedig második lett Sylwia Szczerbinskával a győztes magyar egység, Kiss Ágnes és Nagy Bianka mögött. A lengyel duó most is az éremre hajtó magyarok egyik nagy ellenfele lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?