Megtöltötte a Rovás a Vermes-villát

Dunaszerdahely.

Dunaszerdahely. Március 4-ig tekinthető meg a Kortárs Magyar Galériában az Értjük egymást című tárlat, amely a kassai központú Rovás Alkotóközösség művészi terméséből kínál gazdag válogatást.

28 művész munkái láthatók a Vermes-villában, ami önmagában is garanciája a tematikai, formai sokszínűségnek: festmények, vegyes technikával készült alkotások, szobrok, üvegkompozíciók, textilek, fotók jelzik, hányféle alkotói módszer fér meg egymás mellett és képes párbeszédet folytatni egymással a Rovás égisze alatt. A Dunaszerdahelyen vendégeskedő válogatás egyben az alkotóközösség tagjainak korábbi kiállításaira is visszautal: Szabó Ottó festő- és grafikusművész képei, Diénes Attila magyarországi szobrász-művész munkái töltik meg az egyik termet, és a csoporthoz tartozó fotóművészek – Koreň András, Kovács Oszkár – sorozatainak is méltó tér jutott. Mindemellett az Értjük egymást című tárlat a Rovás programjának demokratikus jellegét is leképezi: azt a hozzáállást, ahogy a már saját útjukat járó, elismert művészek a fiatal, útjukat kereső alkotókat a szabad művészetek, a független kreativitás jegyében önmaguk megtalálására, önmegvalósításra ösztönzik.

A dunaszerdahelyi megnyitón Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója mutatta be az alkotóközösséget, amely három egyetemista asztaltársaságából 22 év alatt szinte intézménnyé – sokrétű, „profi” tevékenységet folytató, ám mind a mai napig öntevékeny cselekvésen alapuló csoportosulássá – nőtte ki magát. Szólt arról, hogy a Rovás tevékenységének három alappillére van: az időközben nemzetközivé vált – bár zömében továbbra is magyar – alkotóközösség (és az általa létrehozott szellemi értékek, egyebek mellett kiállítások, workshopok, táborok), a művészeti szakfolyóiratnak számító, Rovart című internetes médium, valamint a Rovás Akadémia. Ez utóbbi létrehozásával, 2010-ben új dimenziók nyíltak a Rovás életében: pályázat útján ekkor nyerték el Löffler Béla kassai szobrászművész szülőházát, ahol galériát, műter-meket, lakószobákat alakítottak ki, és nyitott műhelyeket, esti iskolát működtetnek. A nyári alkotótáborok mellett a szabadakadémia a Rovás tehetséggondozó programjának leg-fontosabb terepe – s hogy a munka nem eredménytelen, azt a most Dunaszerdahelyen kiállító fiatal alkotók hosszú sora is mutatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?