Megjelent az új Gömörország

Balassi Bálint és Gyöngyösi István, e két magyar géniusz életét és munkásságát elemző tanulmányok és írások képezik a gerincét a Gömörország idei 3. számának.

Balassi Bálint és Gyöngyösi István, e két magyar géniusz életét és munkásságát elemző tanulmányok és írások képezik a gerincét a Gömörország idei 3. számának. A szeptember 24-én Losoncon megrendezett Balassi-konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatának közzétételével a lap a Balassi-kultusz további erősödését kívánja szolgálni. Koncsol László, Kőszeghy Péter, Ács Pál, Tóth Tünde, Várkonyi Gábor és Böszörményi István írásaikban a tudományos ismeretterjesztés legjobb hagyományait követve adják át Balassiról és a korról szerzett ismereteik legjavát az olvasóknak. Tököly Gábor az idén háromszáz éve elhunyt Gyöngyösi Istvánra emlékezik bensőséges hangulatú írásában. Ugyancsak nagy irodalmi és történettudományi szenzációnak számít, hogy Csetneken – Gyöngyösi István életének egyik fontos színhelyén – idén megtalálták a költő sírját, és még az évforduló évében sikerült a nevezetes személyiség sírkövét is felújítani.

A Futárszalon c. rovatban néhány, érdekességként-csemegeként is olvasható szép verset talál az olvasó. Balassi szerelmi költészetének míves darabjai mellett Gyöngyösi Istvánnak például egy olyan versrészletét olvashatni, amely a gömöri kovácsok munkáját írja le igen érzékletes módon. Vályi-Nagy Ferenc és Ányos Pál egy-egy versének közlésével a lap a két korábban elismert, ám mára méltatlanul elfeledett költőre szeretné felhívni a figyelmet. Sz. Haltenberger Kinga ezúttal a Gömör és Nógrád művészei sorozatban Tichy Gyulára emlékezik. A Magyarok a nyelvhatáron c. rovatban Gaál Lajos a beretkei Murány-völgyről, G. Kovács Gyula a gömöri protestáns gályarabokról, Kardos László a pelsőci városháza történetéről ír, Pierzchala József pedig a második világháború kezdetén Gömörbe szakadt lengyel hazafiak életét eleveníti fel regényes stílusban. Az Emlékezetünkre c. rovatban Egy nagy kalandor költő változó arca címmel az idén 60 éve tragikusan elhunyt Radnóti Miklósnak egy alig ismert, Balassi Bálintról szóló írása olvasható. Radnóti tanulmánya igazi irodalomtörténeti csemege, amely a szakma és a nagyközönség számára egyaránt élvezetes olvasmány. A Fúj a nap alatt c. rovatban 11 írás foglalkozik a peremvidék civil életének történéseivel, természetesen itt is a helyi Balassi- és Gyöngyösi-megemlékezések helyi eseményei kapják a fő hangsúlyt, de ezenkívül kerékpártúráról, kiállításról, falunapokról és prímásversenyről is találhatunk itt beszámolót. A könyvismertetők közül Cselényi László, Rémiás Tibor, B. Kovács István közelmúltban megjelent munkáinak értékelését ajánlom az olvasó figyelmébe. A Gömörország kiemelkedő figyelmet fordít a térség jubilánsaira is: az 50 éves Bettes Istvánt, a szintén 50 éves Csótó Lászlót, a „pelsőci haza” mindenesét, Kardos Lászlót, illetve Igo Aladárt köszönti gazdag anyaggal. Az Agóra c. rovatban négy érdekes, vallomásszerű, helyzetértékelőként is felfogható írás található, kettő-kettő B. Kovács István és Tököly Gábor tollából, a Szomorú kapu c. rovat pedig Barczi Gyula és Motesíky Árpád emlékezését közli Gróf Andrássy Gézánéra, illetve gróf Máriássy Pálra. (szisza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?