Mégis van értelme az odaadó pedagógiai munkának

Minden tanévben igyekszünk az egyre sokasodó és megterhelő tananyag átadása mellett némi többletet is nyújtani tanulóinknak.

Minden tanévben igyekszünk az egyre sokasodó és megterhelő tananyag átadása mellett némi többletet is nyújtani tanulóinknak. Módszertani gyűléseinken az utóbbi időszakban gyakran egybehangzó véleményünk – a mai gyerekek sajnos már csak alig vagy egyáltalán nem ismerik a különféle ünnepekhez, jeles eseményekhez fűződő hagyományokat. Pedagógiai munkánk során azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb gondot okoz a tanulásra való felkészülés, s így kevesebb idő jut a felszabadult játszásra, érdekes foglalkozásokra. Ezért gondoltuk azt, hogy talán egy-egy kézműves foglalkozás segít a gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt lassítani a mindennapi fokozott munkatempón, segít szórakozva pihenni, lehetővé teszi, hogy a tanulók kellemes hangulatban leshessenek el egy-egy érdekes technikát, közelebb kerülve őseink hagyományaihoz, szokásaihoz is. Jelenleg harmadik alkalommal volt kézműves foglalkozás iskolánkban. Az előző tanévekben virágkötészettel, karácsonyi díszek készítésével, tojásfestéssel ismerkedhettek meg a gyerekek. Idén A természet kincsei cím alatt szerveztük meg iskolánk alsó tagozatos tanulói számára a kukoricacsuhés foglalkozást Takács Anett vezetésével.

Gyerekeink lázasan készülődtek, s ez a foglalkozás már csak azért is hálásnak bizonyult, mivel a családok anyagi helyzete miatt bizony sokszor gondot okoz az alapanyagok bebiztosítása, most viszont a csuhé mellett csak vízre volt szükség. Munkánkban nagy segítségre volt községünk kézművese, Bajkai Marika néni, aki bemutatta a csuhézás csínját-bínját.

A tanulókat 5 csoportra osztottuk, mindegyik munkáját egy-egy pedagógus irányította és segítette. Sok türelemre volt szükség, de megérte, hiszen a gyerekek felcsillanó szemmel, büszkén dicsekedtek az önállóan készített kukoricababájukkal egymásnak, sőt a babák kiváló játékszernek bizonyultak.

Számunkra az ilyen foglalkozások azért fontosak, mert megerősítik bennünk az érést, hogy – igenis, még ma is, a mostani mostoha körülmények ellenére is megéri, van értelme az odaadó pedagógiai munkának.

Debnár Judit, Csata

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?