Még több akció Westeros földjén

<p>Az amerikai premier másnapján, hétfőn debütált a magyar HBO és az HBO GO műsorán a George R. R. Martin regénysorozatából készült, hatalmas népszerűségnek örvendő fantasyszéria, a Trónok harca 4. évada. A készítők több új színésszel vágtak neki az új évadnak, emellett minden eddiginél több akciót és drámát ígérnek.</p>

HORVÁTH GERGŐ

Akik a tévé előtt csöppentek bele a Trónok harca világába, talán nem tudják, hogy Martin regényeinek már a sorozat előtt is meglehetősen nagy rajongótáboruk volt. Az eddigi sikerben tehát nyilvánvalóan az is szerepet játszott, hogy a sorozat masszív (a sok millió néző mellett mára bizonyára eltörpülő) közönséggel indított. Ennyi előnye tehát mindenképpen volt a szériának az eredeti forgatókönyvből készült (vagyis nem adaptált történeten alapuló) sorozatokhoz képest.

Persze önmagában az olvasókból álló alaptábor még semmire sem garancia, ha a kivitelezés nem ér el bizonyos színvonalat. Azt, hogy a Trónok harca kiemelkedő sikerű tévésorozat lett, három tényező garantálja: a remek történetvezetés, a végletekig árnyalt karakterek és kitűnő színészi alakítások, valamint a dollármilliókba kerülő látványos kivitelezés. A sorozat emellett az erotikát, a drámát és az akciót sem nélkülözi – azaz mindenki számára tartogat valamit, és az egyes szegmensekben nem érezhető alá- és fölérendelés.

A sorozat nagy erőssége a drámai vonal. A széria írói (beleértve a regény szerzőjét) egy tágas világban, rengeteg szereplőt felvonultatva egymással ellentétes érdekek szövevényes hálóját vázolják fel, anélkül, hogy morálisan állást foglalnának. Ez garantálja, hogy a karakterek valóban emberivé válnak, s könnyedén azonosulhat velük a néző. A narratíva egyik legfőbb erénye, hogy a különböző történetszálak kifejtésében hangsúlyos szerepet kapnak a dialógusok. A történet voltaképpen rajtuk keresztül bontakozik ki. Ez természetesen megfelelően képzett színészi gárda nélkül lehetetlen lenne. Kimondottan jót tett a szériának, hogy a színészek nagy része a színházi világból érkezett, és a képernyőn is átsüt a színpadi játékra jellemző intimitás, a drámai atmoszférát teremtő erős személyes jelenlét.

A jövőbe tekintve George R. R. Martin a széria 4. évadának New York-i premierjén arról beszélt, hogy több szélesvásznú film is készülhet a Trónok harca univerzumából. Továbbá felmerült a lehetősége, hogy megfilmesítik (mozifilmként vagy tévésorozatként) a Dunk and Eggs spin-off trilógiát, melynek története 90 évvel a Trónok harca előtt játszódik.

A filmsorozat eddig látott három évada a Tűz és jég dala regényciklus első két és fél könyvét dolgozta fel. A regényciklusból már megjelent két további teljes kötet (ezek egy időben játszódnak), és George Martin még legalább kettőt tervez. Egyedül az zavarhat be a képbe, hogy az író meglehetősen lassan halad az új regénnyel (a legutóbbi könyv 2011-ben jelent meg, és 2016 előtt nem várható a folytatás), így könnyen lehet, hogy a tévésorozat története beéri a regényeket. Mivel a könyvek a fokozatosan táguló történet miatt egyre hosszabbak, a rajongókra minden bizonnyal még sok évad vár. A készítők nyolc évaddal számolnak, az HBO pedig a napokban bejelentette: még két évadot biztosan megrendel a sorozatból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?