Még jéghegyet is hizlalnak

Budapest. Megkezdődött a Titanic-kiállítás építése a Millenáris Fogadóban: az elmúlt napokban tizenöt, egyenként 10 tonnás kamion érkezett Budapestre, a helyszínen harminc tagú, nemzetközi stáb dolgozik, hogy a jövő szombati nyitásig minden a helyére kerüljön – tájékoztatott a szervezők nevében Dobsi Adrienn.

Budapest. Megkezdődött a Titanic-kiállítás építése a Millenáris Fogadóban: az elmúlt napokban tizenöt, egyenként 10 tonnás kamion érkezett Budapestre, a helyszínen harminc tagú, nemzetközi stáb dolgozik, hogy a jövő szombati nyitásig minden a helyére kerüljön – tájékoztatott a szervezők nevében Dobsi Adrienn.

A tragikus sorsú óceánjáró gőzhajó történetét kétszáznál is több eredeti, a tenger fenekéről felhozott tárgyi lelettel, a hajó néhány helyiségének, például első osztályú és fedélközi kabinoknak, folyósoknak, gépházi kazánoknak a rekonstrukciójával idézik fel a szeptember 1-jén nyíló kiállításon.

Az első és legfontosabb feladat a Millenáris Fogadó teljes elsötétítése volt, majd következik a 300 méter hídelem, a több száz világítótest és több kilométernyi kábel beépítése.

„Mindezek segítenek abban, hogy a látogatók a mesterien alkalmazott háttérzajok, zenék és a különleges megvilágítás segítségével még intenzívebben éljék át a Titanic utolsó útjának hangulatát” – olvasható a kiállítás tájékoztatójában.

A november 26-ig látogatható kiállítás „semmihez sem fogható” hangulatát, egyediségét a kiválóan konzervált leleteknek köszönheti. A leletek között fantasztikus állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve míves kristálypalackokon át az utasok olyan személyes tárgyait is bemutatják, mint például szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok.

„A leleteket speciális biztonsági körülmények között tárolják, és csak pár nappal a nyitás előtt kerülnek a helyükre. A kiállítás területén az előírásoknak megfelelő hő- és páratartalmat kell biztosítani a 4000 méter mélyről felhozott leletek számára. Csak az amerikai RMS Titanic Társaság két alkalmazottja érhet a speciálisan konzervált leletekhez. Szigorúan csak fehér cérnakesztyűben foghatják meg a tárgyakat” – közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint a kiállítás egyik legkülönlegesebb eleme egy jéghegy, amelyet már most elkezdtek hizlalni. A jéghegy érintésével az érdeklődők megtapasztalhatják, milyen fagyos volt a tengervíz a tragédia éjszakáján.

A hajóroncs pontos helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója, majd többéves kitartó munkával hozták fel a csaknem 4 ezer méter mélyen nyugvó Titanicról a tárgyakat.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő tárgyakból kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a tragédia emlékeit. A csaknem 300 tárgyat felvonultató tárlatot 1991 óta 18 országban mutatták be, összesen 16 millióan voltak kíváncsiak a leletekre. Közép-Európában elsőként Magyarországon mutatják be az anyagot. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?