Mauks Ilona-szobor

Mohora. A magyarországi, Nógrád megyei településen ma szobrot állítanak a falu neves szülöttének, Mikszáth Kálmánné Mauks Ilonának, születése 150. évfordulója alkalmából.

Mohora. A magyarországi, Nógrád megyei településen ma szobrot állítanak a falu neves szülöttének, Mikszáth Kálmánné Mauks Ilonának, születése 150. évfordulója alkalmából. Az ünnepi megemlékezés délután háromkor kezdődik, amikor is leleplezik Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását, majd megnyitják a Mauks Ilona-emlékkiállítást a család egykori kúriájában. Ünnepi beszédet mond Jókai Anna Kossuth-díjas írónő, Szilvássy Annamária színművésznő pedig az írófeleség emlékirataiból mond el részleteket a pár második házasságkötésének helyszínén, a mohorai evangélikus templomban.

Mikszáth Kálmán 1871-ben esküdti hivatalt vállalt Mauks Mátyás balassagyarmati szolgabíró mellett, majd hamarosan – a szülők beleegyezése nélkül – feleségül vette hivatali főnöke leányát. Szklabonyán, később Pesten éltek, teljes létbizonytalanságban. Gyermekük halála után az író úgy döntött, hazaküldi nejét a családjához. Elváltak, de néhány évvel később – 1882-ben, immár a Tót atyafiak és A jó palócok sikerével a háta mögött – Mikszáth újabb leánykérésre szánta el magát.

Mikszáth Kálmánnak már áll szobra a faluban, Ilonáét most vele szemben állítják fel. Mohora egyébként egyike a Nógrádban található Mikszáth-emlékhelyeknek. Csak emlékeztetőül: egy másik fontos Mikszáth-állomás, a szülői ház Szklabonyán, a határ innenső oldalán, egész évben emlékkiállítással várja a látogatókat. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?