Kultúra

Matuzsálemek évszázada

11_1.jpg.. .. ..leftEgyre jobbak a kilátásaink a százéves kor megélésére. A szakemberek szerint az ötvenes-hatvanas években születettek elérik a 85 évet, a mai harmincévesek pedig már 100 évig is élhetnek. David Mahoney neves amerikai gerontológus szerint a 21. század a Matuzsálemek kora lesz.
ÚJ SZÓ ONLINE

2001. szeptember 29. 08:00

#
Egyre jobbak a kilátásaink a százéves kor megélésére. A szakemberek szerint az ötvenes-hatvanas években születettek elérik a 85 évet, a mai harmincévesek pedig már 100 évig is élhetnek. David Mahoney neves amerikai gerontológus szerint a 21. század a Matuzsálemek kora lesz. Ahhoz azonban, hogy ne féljünk az öregségtől, be kell tartani hét alapelvet, amelyek lehetővé teszik, hogy ne legyünk tehetetlen, halált váró aggastyánok, hanem kiegyensúlyozott, derűs öregek. Ha igyekszünk elkerülni a stresszhelyzeteket, és humorral reagálunk az eseményekre, fokozzuk lehetőségeinket a hosszú életre.

1. Az öregedés természetes biológiai folyamat

Nem lehet megállítani, feltartóztatni, ez azonban nem jelenti azt, hogy az öregséggel feltétlenül együtt jár a pesszimizmus, a halálra várás tétlensége. Ebben a korban is meg kell találni az élet okos értelmét, el kell űzni a tétlenséget.

2. Az öregség nem lehet szomorú búcsú a szép évektől

Vegyük tudomásul, hogy az öregség nem betegség, hanem természetes folyamat, amelyet aktivitással változatossá lehet tenni. Az egyhangúság, a kiábrándultság gyorsan kikezdi a fizikai erőnlétet és kitartást. A gerontológusok szerint a testmozgást, ha nincs különösebb akadálya, meg kell őrizni, és bizonyos sportokat öregkorban is lehet űzni, olyanokat, amilyeneket lehetővé tesznek az izmok. Gondoljunk arra, hogy ha nem használjuk agyunkat, gyorsan elbutulunk. A tevékeny agy anyagcseréje egyformán működik fiatalnál és öregnél. Igaz, hogy idősebb korban másképpen, de az öreg ember egyáltalán nem butul meg. Aki agyát rendszeresen foglalkoztatja, csökkenti az Alzheimer-kór veszélyét.

3. Megfontoltan étkezzünk

Az egészséges táplálkozás elleni vétkek öregkorban visszaütnek cukorbaj, szívbaj, gutaütés, rákosodás formájában. Ne támaszkodjunk különféle csodatablettákra, hanem tartsuk be az egészséges táplálkozás szabályait: fogyasszunk kalóriaszegény ételeket, zsiradékot, igyunk több teát, ásványvizet, együnk teljes őrlésű kenyeret, kerüljük a sertés- és marhahúst, lehetőleg halféléket és baromfit együnk.

4. Győzzük le a stresszt

A stressz legyűrése minden korban fontos feladat, az időseknél azonban elengedhetetlen, mivel csökkenti az életenergiát. Tartsunk egyensúlyt az aktivitás és a pihenés között. Kerüljük az alkoholt, cigarettát, zsíros lakomákat, édességeket, hiszen az csak mese, hogy javítják hangulatunkat. Ne essünk kétségbe, ha kisebb-nagyobb kudarcok érnek, lehet, hogy néhány nap múlva minden sikerül.

5. Ápoljuk kapcsolatainkat

A környezetünkkel, ismerőseinkkel kialakított jó kapcsolatok minden korban hasznosak, értékük azonban a szaporodó évekkel alaposan megnövekszik. Erősítik belső harmóniánkat, elégedettségünket és a karakterünket. Nagyon hasznosak a közös akciók, kirándulások, és a sok szabadidővel rendelkező nyugdíjasok igen értékes munkát végezhetnek különféle egyesületekben, segélyegyletekben.

6. Legyünk optimisták

Éljünk harmonikusan környezetünkben. A derülátók tudják, hogy az élet nem olyan kilátástalan, gondterhelt, mint amilyennek sokszor tűnik. Örüljünk minden sikeres napnak, eseménynek és élményeinket igyekezzünk megosztani a családdal, barátokkal. Igen fontos, hogy ne veszítsük el humorunkat, mivel a nevetés különösen hatásos elixír idősebbeknek. Bízzunk önmagunkban, és ha a sikerek, a kellemes élmények nem is mindennaposak, ne engedjük, hogy a hétköznapi szomorú események kiszorítsák életünkből.

7. Az elégedettség fél egészség

Az elégedettség nagy hatással van az egészségre. Igaz, hogy a betegségek elkerülésén és a jó természeten kívül szerencse is kell a teljes értékű öregkorhoz. Ma már egyre többen szép kort érnek meg, tűrhető egészséggel, amit becsülni kell. Értékeljük azt, ami van, és tegyük életünket minél változatosabbá, ne gondoljunk az elmúlásra. (sz)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?