Mától Pozsonyi Zenei Ünnepségek

Néhány héttel a nyári könnyűzenei fesztiváldömping után, ma estétől október 10-éig a porond ismét a komolyzenéé lesz – legalábbis Pozsonyban, ahol immár harminckilencedik alkalommal rendezik meg az európai viszonylatban is jó hírnévnek örvendő Pozsonyi Zenei Ünnepségeket.

A világhírű karmester, Rahbari a tavalyi ünnepség vendége voltKönözsi István felvételeNéhány héttel a nyári könnyűzenei fesztiváldömping után, ma estétől október 10-éig a porond ismét a komolyzenéé lesz – legalábbis Pozsonyban, ahol immár harminckilencedik alkalommal rendezik meg az európai viszonylatban is jó hírnévnek örvendő Pozsonyi Zenei Ünnepségeket.

Az ünnepélyes megnyitó a Prímás-palota Tükörtermében, a Slovak Brass Quintet közreműködésével zajlik, majd a Szlovák Filharmóniában Suchoň, Brahms és Prokofjev művei csendülnek fel. Szeptember 27-én a pódium a fiatal tehetségeké, majd Arcadi Volos zongoraestje következik. Vasárnap Corellire emlékeznek a Musica aeterna közreműködésével, majd a francia Orchestre national des Pays de la Loire-é lesz a filharmónia pódiuma. Hétfőn a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara adja elő Prokofjev Szkíta szvitjét, kedden pedig a Hommage á Bach című előadás keretében egyebek között az E-moll toccata és fúga dallamai is felcsendülnek. Az estet a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

Október első napján – mely a zene világnapja – a Velence 1640-ben című kamarakoncertet követően a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Kodály, Liszt és Brahms műveiből játszik – egyebek között a Galántai táncokat is megszólaltatja. Csütörtökön a pozsonyi Solamente naturali énekegyüttes lép a színpadra, pénteken pedig a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara Gluck, Devienne, Penderecki és Elgar műveiből játszik. Október 4-én a Capella Istropolitana Locatelli, Albinoni, Scarlatti, Vivaldi, Händel és Bach műveiből ad elő. Vasárnap Christopher Bowers-Broadbent orgonaestjére, majd a Szlovák Filharmonikus Zenekar koncertjére kerül sor. Október 6-án a Berlini Német Szimfonikus Zenekar Bach és Bruckner műveiből szólaltat meg, az ezt követő napon pedig az Orosz Egyházi Férfikar Anatolij Grindenko vezényletével XV-XVII. századi ismeretlen szerzők, valamint Kalinnyikov, Csesznokov, Grecsanyinov és Pelecis műveiből szólaltat meg. Október 8-án a Hommage á Prokofjev című előadás keretében a Moyzes Kvartett a szerző A trapéz című baletthez írt zeneművét, illetve Sosztakovics F-dúr Vonósnégyesét adja elő, az esti órákban pedig az osztrák Jazz Big Band Graz előadásában a „Here& There” című összeállítás hangzik el.

Csütörtökön kerül sor a zárókoncert nyilvános főpróbájára, melynek keretében a Szlovák Filharmonikus Zenekar, valamint a Szlovák Filharmónia Énekkara lép színpadra, majd a spanyol reneszánsz és barokk dallamaiból csendülnek fel. Október 10-én Mozart, Strauss, Verdi, Bellini, Berlioz és Donizetti operaáriáival ér véget a rendezvénysorozat.

Mindezek margójára mindössze annyit, hogy az előadásokat természetesen idén is az igényesség jellemzi, és a komolyzenei élet világszerte ismert képviselőivel találkozhat a nagyközönség. A stílusbeli sokrétűség pedig garancia arra, hogy mindenki megtalálja a számításait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?