Manócska az egész osztály

A galántai Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium Manócska bábcsoportja lett az idei Duna Menti Tavasz egyik nívódíjasa. A csoport egyik érdekessége, hogy egy egész gimnáziumi osztályból, a nyolcosztályos gimnázium 3. G-II osztályából áll, vezetője pedig az osztályfőnök, Mészáros Andrea.

Nagy tapsot kapott A három kismalacA szerző felvételei A Manócska a gimnázium év végi buliján, a deáki termálfürdőben megtartott Giminpartin is bemutatta a Miénk ez a cirkusz című, nívódíjas összeállítását. Az előadás után Mészáros Andrea tanárnővel beszélgettünk a Manócska megalakulásáról és eddigi sikereiről.

Úgy tudom, ezt az osztályt a tanulmányi eredményei alapján a gyengébbek közé sorolták, s ezt a hátrányt igyekezett ön kiegyenlíteni a játékkal.

ĺgy próbáltam nekik egy kis sikerélményt biztosítani. Mert a színpadon meg a paraván mögött az is meg tud nyílni, aki egyébként viszszafogottabb, szerényebb. Úgy érzem, ez sikerült is. A minap a diagnosztikus vizsgán is észrevettem, hogy van kiállásuk ezeknek a gyerekeknek, segített nekik a színpadi szereplés.

Mennyi idős a Manócska?

Hároméves, a gyerekek pedig most harmadikosok. Már az első osztályban megalakult a csoport, amikor egy gimnáziumi gólyabálra készítettünk műsort. Én az előző iskoláimban is báboztam, és úgy gondoltam, itt is megpróbálok a gyerekekkel egy műsort összeállítani. Az ötlet újdonságnak számított ebben a gimnáziumban, mert ez ideig itt nem működött bábcsoport, és ez annyira motivált bennünket, hogy folytattuk a bábozást. A Manócskának tagja az egész osztály, mind a 29 gyerek, sosem hagyunk ki senkit. Azon vagyunk, hogy – ha csak egy pici szerep erejéig is – mindenki színpadra lépjen.

Nem nehéz feladat ennyi embert összehangolni?

Nagyon nehéz, és nem is tudunk sokat próbálni, mert sajnos ezek a gyerekek nagyon leterheltek az iskolában. Éppen az az egyik célja ennek a tevékenységnek, hogy a közös játékkal egy kicsit „visszalopjuk” a gyerekkorukat.

Ön mikor került kapcsolatba a bábjátékkal?

Nyitrai főiskolás koromban. Ott volt egy bábcsoportunk, és jártunk a Nyitra környéki magyar óvodákba, bábozgattunk a kis óvodásoknak. Valahol ott kezdődött.

Az idei Duna Menti Tavaszon kapott nívódíj nagyon szép eredmény.

Első alkalommal a bábpedagógiai munkáért kaptunk díjat. Tavaly már különdíjakkal tértünk haza: két mesével készültünk, és az egyiknek a díszletét nagyon jónak találták, ezenkívül rendezői díjat is kaptunk. Az idei nívódíj kellemes meglepetés volt, nem számítottunk rá.

Mészáros Andrea: „A színpadon meg a paraván mögött az is meg tud nyílni, aki egyébként visszafogottabb, szerényebb.” Úgy tudom, már külföldön is szerepeltek.

Tavaly láttak bennünket a veszprémi Kabóca bábszínház vezetői, és meghívtak bennünket Veszprémbe a Kabóciádé nevű bábtalálkozóra. Ott a gyerekek a Háry Jánost és A három kismalacot mutatták be.

Ki írja, állítja össze a darabokat?

Az alapötlet általában tőlem származik, de a gyerekek annyira kreatívak, hogy nemegyszer kalákában készül a darab.

Folytatják a közös játékot a gimnázium nyolcadik osztályáig?

Mindenképpen szeretnénk bábozni, bár ha a gyerekek túllépik az alapiskolák kilencedikeseinek életkorát, már nem indulhatunk a gyerekversenyeken. De majd csak kitalálunk valamit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?