Kultúra

Magyar zenei óriások

Amikor szóba került, hogy írjak az elmúlt év magyar zenei életének legjobbjairól, gondolkodás nélkül tudtam, kiket választok.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 4. 18:00

PUHA JÓZSEF

A három k betűset: a Kozmoszt, a Konyhát és Kardos-Horváth Jánost, valamint a három rappert: Majkát, Curtist és BLR-t.

2012 magyar dala Kozmosz: Világszakadtság

A kvartett üstökösként robbant be a magyar zenei életbe. A fiatal zenészek arról írnak őszinte dalokat, ami éppen foglalkoztatja őket. A politika, a közügyek és szellemi közállapotok mellett a bulik és a női mellek is a látókörükbe esnek. Az Okosak Földje című EP-jük hat szerzeménye közül háromnak nyugodt szívvel odaadhatnánk a 2012 magyar dala címet, de az illem azt diktálja, hogy a vezető slágert, a Világszakadtság címűt emeljük ki. A Petőfi Sándor költészetéből kiinduló, tömör és velős, mindössze két perc negyvenkét másodperces szerzemény bombaerős. A „Látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok, nincs föld, nincs fa az ablak előtt” mondattal indul, de nálam „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok” visz mindent. Bosszant, hogy nem nekem jutott az eszembe…

2012 magyar albuma Konyha: Konyhanyelv

Hajlamosak vagyunk az év legjobbjának azt kikiáltani, amit az év végén szerettünk meg. Aki viszont meghallgatja a karácsony előtt megjelent Konyhanyelv című CD-t, bizonyára egyetért a döntésemmel. Az albumot egy luxusszálloda konyhájához hasonlítanám, ahonnan kifogástalan alapanyagokból készült, finomabbnál finomabb étkek kerülnek ki, az előételtől a desszertig. A hatvanas és hetvenes évek hangzására épül: pop, rock, punk, blues, soul nagyon eltalált, egészséges tálalásban, mai szellemben, vidám, ironikus szöveggel. Számtalan inspirációforrás ugrik be a hallgatása során. Aztán idővel rádöbbenünk arra, hogy a sok jót az egyedi fűszerezés emeli minden tavalyi magyar nagylemez fölé. Egyértelmű, hosszabban is írni kell róla. Egy ideje azért hallgatom, hogy legalább kis hibát találjak benne, helyette folyton rejtett finomságokra bukkanok. A Konyha CD-jétől minden zenerajongó csak hízik, de ezt a kutya se bánja.

2012 magyar videoklipje Majka, Curtis, BLR: Belehalok

A közönség egyfajta tiltakozásaként is felfogható, hogy a videómegosztó honlapokon azokat a magyar klipeket nézi leggyakrabban, amelyekhez tartozó dalokat a rádió nem vagy alig sugározza. Akárcsak az elmúlt években, tavaly is a hiphop uralta a mezőnyt, a legnézettebb magyar videók nagyjából negyede ebbe a kategóriába tartozik. A második helyen a paródia, a harmadikon a mulatós műfaj klipjei végeztek. Az év zenei összegzése során több szempontból is megkerülhetetlen a három rapper, Majka, Curtis és BLR slágere, a Belehalok. A dal Indián rendezte videoklipje március végén került be az első számú videómegosztó portál kínálatába, nézettsége a tizennyolc millióhoz közelít, már megelőzte Fluor Mizuját. A két paródiaváltozatának (Béla, Pista és Pamkutya; Irigy Hónaljmirigy) videója is nagy nézettséget produkál. A Belehalok – amelynek zenei alapja nem eredeti, átvett – 2012 legnagyobb magyar slágere is egyben. Meglepetésre a rádió ezt is alig sugározza, pedig akár tetszik, akár nem, a trió zeneszámáról, akárcsak a videoklipről, szuperlatívuszokban kell beszélni.

2012 magyar zenésze Kardos-Horváth János

Tegnapelőtt volt három éve, hogy megszűnt a Kaukázus. A zenekar profi körülmények, kiadói háttér nélkül, zömmel a Petőfi rádiónak köszönhetően emelkedett a legsikeresebbek közé. 2010. január 2-án a budapesti Gödör Klubban búcsúzott, ereje teljében. A tagok azt mondták, csak átmenetileg hagyják abba a közös zenélést, de az újjáalakulásnak – szerintem – nincs esélye. Azt hittem, jobban fog hiányozni. Egyrészt több dala a mai napig a köztudatban van, másrészt Kardos-Horváth János frontember kitölti az űrt. Ontja magából az átlagon jócskán felülemelkedő szerzeményeket. Elkészítette az izgalmas, kicsiket és nagyokat egyaránt megfogó Földlakó! című gyereklemezt, a K2 és a Kafkaz nevű együtteseivel pedig egyre erőteljesebben jelzi, hogy az új zenészgeneráció legnagyobbjává válhat. A minap egy társaságban mondtam is, ha Lovasi András 1981-ben született volna, Kardos-Horváth Jánosnak hívnák. Ügyes a fickó, válaszolták, de hozzátették, hogy a hasonlat azért túlzás. Idővel úgyis bebizonyosodik, hogy megint igazam volt…

Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

sport a tv-ben

Chelsea–Manchester United focimeccs a tévében

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.