Magyar vándor

Évekig tartott, nem volt könnyű, de valahogy megszületett a magyar közönségfilm, és ma már vannak olyan rendezők, akik tudják, milyen forgatókönyv, milyen színészek és főleg: milyen marketing kell a sikerhez.

Ilyen például Herendi Gábor is, aki a Valami Amerika után biztos befutónak számít ezen a téren, és aki most az Új Zrinyiász szellemében tart egy kis történelemidézést.

Történik ugyanis, hogy a hét vezér – egyik sem az a vezéralkat – arra ébred egy reggelen, hogy az óhazában megtartott heveny búcsúbuli után a magyarok nélkülük kezdték meg a honfoglalást, őket meg elfelejtették felébreszteni. Nosza nekivágnak, hogy megkeressék alattvalóikat és vándorlás közben különböző korokba csöppennek, ahol aztán rém vicces és bizarr dolgok történnek velük.

A poénok a Szeszélyes évsza-kok fénykorát idézik, nem túl igényes, viszont mindenki számára közérthető, bennfentes humorral és rendszeresen visszatérő gegekkel – igaz, befért néhány Monty Python idézet is, már amennyiben idézetnek és nem koppintásnak tekintjük őket. Azonban a nagy számok törvényének értelmében akadnak egészen jó viccek is, a baj inkább az, hogy Herendi nem mindig tud mit kezdeni a megidézett korokkal, így inkább a vendégművészek produkcióira bízza magát. Minden új jelenetben új arcok tűnnek fel ugyanis, köztük a magyar sóbiznisz olyan gigászai, mint Liptai Klaudia, Korda György vagy Kokó, de egy-egy sor erejéig olyan igazi színészeket is láthatunk, mint Básti Juli vagy Balkay Géza. Szerencsére a szponzorok szokásosan fantáziátlan és sűrű begyömöszölése csak a végére válik kifejezetten zavaróvá – de biztos lesznek majd, akik jó mulatságnak tartják kiszúrni az oda nem illő termékeket.

Ami viszont látszik, hogy készítői szeretik filmjüket, a forgatás pedig nyilván remek hangulatban zajlott. A színészek minden esetre nevetnek egymás poénjain, amitől nekünk nem biztos, hogy sokkal jobb lesz, de azért ez valahol mégis csak szimpatikus dolog. (est)

Magyar vándor, színes, magyar film 2004, 110 perc. Rendezte: Herendi Gábor, Szereplők: Gesztesi Károly, Greifenstein János, Gyuriska János, Hajdu István, Seress Zoltán, Szabó Győző, Szervét Tibor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?