Magyar gyökereiről is beszélt a Red Hot basszusgitárosa

Budapest |

<p>Húsz év után lépett fel Budapesten a Los Angeles-i Red Hot Chili Peppers, amely a csütörtöki Aréna-fellépés után pénteken duplázik a fővárosban.&nbsp;Flea, a basszusgitáros az MTI-nek adott exkluzív interjúban elmondta, hogy a RHCP nem puhult el, és beszélt a csapat belső összetartásáról, a méhészetről és magyar gyökereiről is.</p>

 A Red Hot Chili Peppers (Flea mellett Anthony Kiedis énekes, Josh Klinghoffer gitáros és Chad Smith dobos), a funkrock élő legendája szűk két órát játszott csütörtökön este a teltházas Papp László Budapest Sportarénában, és színpadi frissessége, ereje mellett a látványelemekkel, a fényshow-val is lenyűgözte a közönséget. Flea, vagyis az 53 éves Michael Peter Balzary ezúttal is eggyé vált hangszerével, végigugrálta a koncertet, a ráadás előtt pedig kézállásban sétált végig a színpadon.

Apai nagyapja Magyarországról vándorolt ki 

"Budapestre viszont már a hét elején megérkeztünk, mert ez az első állomása őszi arénaturnénknak, össze kellett próbálni a show-t, és újak a látványelemek. Az elmúlt hetekben, hónapokban fesztiválokon játszottunk Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában" - mondta Flea a koncert előtt az MTI-nek.

A zenész szívesen beszélt magyar gyökereiről: az Ausztráliában született basszusgitáros apai nagyapja Magyarországról vándorolt ki a távoli földrészre. "Különleges érzés volt sétálni tízéves lányommal Budapesten, őszintén megérint az ittlét, hogy én is része vagyok a magyar kultúrának. Másrészt soha nem éltem itt, nem beszélem a nyelvet, nem tudok egyetlen itt élő rokonomról sem. A nevem sem igazán hangzik magyarosan, de el tudom képzelni, hogy amikor a bevándorlók a múlt század első felében Ausztrália földjére léptek, nevüket hallás alapján írták le a hivatalos szervek, sokszor pontatlanul".

Mélyponton

Az 1983-ban alakult Red Hot Chili Peppers húsz éve nem lépett fel Magyarországon; 1996 júniusában, a One Hot Minute című lemez turnéján a Kisstadionban alig egy órát zenéltek, a szem- és fültanúk szerint a fiúk rossz formát futottak, mintha hiányzott volna belőlük az együttműködés. "Erre nem nagyon emlékszem, arra viszont igen, hogy akkor is három nappal a koncert előtt érkeztem, mert meg akartam nézni a Dire Straits itteni fellépését".

A banda mostanában összetartóbbnak látszik, mint valaha, de 2009-ben kiszállt egy meghatározó tag, John Frusciante gitáros-zeneszerző, és a Peppers ekkor mélyponton volt, Flea fejében is átfutott, hogy talán vége. Az új gitáros, Josh Klinghoffer azonban tökéletesen bevált.

Elton John is zongorázik az új lemezen

"Szerintem négyféle választ kapnál tőlünk arra, milyen ma a zenekar belső ereje. Más-más személyiségek vagyunk, különbözőképpen gondolkodunk, eltér a zenei ízlésünk, hátterünk. Abban viszont biztos vagyok, hogy a zene iránti szeretet közös bennünk, a különbözőségünk pedig erősíti a kreativitást. Anthonyval ma is ugyanolyan intenzív a kapcsolatunk, mint régen, testvérként tekintünk egymásra, ugyanakkor folyamatos a versengés közöttünk. Amikor felmegyek a színpadra, az a célom, hogy a ritmus átjárjon és ezzel meg tudjam érinteni az embereket" - fejtette ki Flea.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"245415","attributes":{"alt":"","author":"Képarchívum","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 375px;","title":"Red Hot Chili Peppers","typeof":"foaf:Image"}}]]

A két hónapja a Warner gondozásában megjelent új, sorrendben tizenegyedik RHCP-stúdióalbum, a The Getaway egy letisztult zenekart mutat. Az egyik számban Elton John, a popsztár zongorázik, a csapatot a nyolcvanas-kilencvenes években annyira jellemző düh és lázadás mintha a múlté lenne.

"Mondd meg annak, aki ezzel jön, hogy beverem a képét! A tréfát félretéve, ha tudsz olyan bandát a világon, amelyik nálunk jobban zúz, akkor tévedsz. A heves, intenzív rock ma is szerves része a zenénknek. Ami Eltont illeti, mindannyian imádjuk, amit csinál, és büszke vagyok arra, hogy a Red Hot Chili Peppers úgy tud előrelépni, hogy a korábbitól eltérő elemeket is képes becsatornázni a zenéjébe".

A zenekar több mint két évtized után cserélte le Rick Rubin producert Brian Burtonre, azaz Danger Mouse-ra, az új lemez már vele készült. Flea szerint a fő változás az volt, hogy a számokat Brian jelenlétében írták a stúdióban, és ő folyamatosan jelezte, mi tetszik neki és mi nem. "Ki akartunk lépni a komfortzónánkból, Brian a hiphop színtérről érkezett, teljesen új felfogást hozott".

"Őrült időszak volt, fiatalok voltunk, még tanultuk az életet"

Idén negyedszázada annak, hogy kijött az RHCP legsikeresebb lemeze, a 13 millió példányban fogyott Blood Sugar Sex Magik, rajta olyan mára klasszikussá vált számokkal, mint az Under the Bridge vagy a Give It Away. Flea azt mondta, úgy emlékszik az album készítésére, mintha tegnap lett volna, és a leginkább erős élmény benne az, hogy akkor voltak képesek először ellazulni a stúdióban, nem pedig görcsölni. "Őrült időszak volt, fiatalok voltunk, még tanultuk az életet".

A zenész, akit a rangos amerikai Rolling Stone magazin 2009-ben a világ második basszusgitárosának választott John Entwistle, a Who néhai zenésze mögött (és Paul McCartney előtt), a méhekről fűződő viszonyáról is mesélt az MTI-nek, hiszen évek óta méhészkedik Kaliforniában, mintegy kétszázezer állat tartozik a kaptáraihoz.

"A természet egyensúlya nagyon fontos számomra, és a méhek pusztulása világszerte hatalmas gondot jelent. De az is lényeges számomra, hogy egészséges ételeket egyek, és a méz rendkívül egészséges. A méhek közötti együttműködés egy hosszú távú cél érdekében a mi belső zenekari kémiánk működése szempontjából is példa értékű" - magyarázta Flea.

A Red Hot Chili Peppers bőven játszott új lemezéről a csütörtöki koncerten (Dark Necessities, Goodbye Angels, Go Robot, Detroit, Dreams of A Samurai), de a nagy slágerek is elhangzottak, köztük a Scar Tissue, a Parallel Universe, az Under the Bridge, a Californication, a By the Way, a Give It Away, és előkerültek olyan gyöngyszemek is, mint a Me and My Friends 1987-ből, a Beatles I'm So Tired-ját pedig a gitáros Josh Klinghoffer énekelte.

A Californication az Arénában:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245414","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?