Mackótestvér

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a gyerekeket nem éri csalódás, hiszen ők nagy valószínűséggel ezúttal is jól fognak szórakozni, de mikor a rajz-animációs filmek az egész családnak készülnek, mindez igencsak kevés.

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a gyerekeket nem éri csalódás, hiszen ők nagy valószínűséggel ezúttal is jól fognak szórakozni, de mikor a rajz-animációs filmek az egész családnak készülnek, mindez igencsak kevés.

Az első, ami azonnal a szemünkbe ötlik az a vizuális megvalósítás – nem túlzunk, ha ezt a színvonalat az Oroszlánkirály előtti időkre datáljuk. Itt-ott persze megfigyelhetők a digitális segítség nyomai, de csak elhanyagolható formában. Az emberi karakterek kidolgozatlanok: manapság már nem divat egy bajuszt három vonalkával elintézni. Mindez nem is lenne katasztrófa, ha a főszereplők, az állatok megkapták volna azt, ami a mellékszereplőkből kimaradt. Ennek azonban nyoma sincs. Az apró mackó és az érettebb medve megvalósítása is hagy kívánnivalókat maga után, a mellékszereplőkről nem is beszélve. A végeredmény kissé jellegtelen, meg sem közelíti az elődöket: Simbát, Sidet, és Spiritet.

Nem minden a rajz, hiszen láttunk már számtalan példát arra, mikor a történet képes volt palástolni a vizuális gyengeségeket. Sajnos esetünkben erről szó sincs. Törzsi nomád környezetbe csöppenünk, ahol hatalmas szerep jut a szellemvilágnak, és a nép szoros kapcsolatban áll az állatvilággal. Ez nem is lenne rossz alap egy misztikus, élvezhető, kalandos történethez, de mindebből csak nagyon keveset láthatunk. Újabb leckét kapunk barátságból, fellelőségből, a felnőtté válás rögös útjáról. S mivel a történet kissé borongós, muszáj volt többlethumort is belecsempészni, ami két „laza” rénszarvas képében jelentkezik. A próbálkozás nem rossz, vannak poénos jelenetek, de összességében csak erőltetettnek hat a kelekótya testvérpár szerepeltetése.

Disney meséről lévén szó, a zene kiemelt szerepet kapott. Az aláfestő muzsika nem döntöget korlátokat, de a hangulatos, élvezhető fajtába sorolható. Eredetiben Phil Collins hangja csendül fel – rutinos róka ő ebben a műfajban. A betétdalokon érezhető is az iparos jelleg: szirupos, megszokott, ezerszer hallott. Magyar fordításban Szulák Andrea és Szolnoki Péter képviselik a muzikális részt, de ami angolul nem működött, az a mi nyelvünkön sem képes csodákra.

Összességében csalódás a Mackótestvér: nem ezt várnánk az Egérbirodalomtól. A gyerekek ugyan el lesznek vele, a felnőtt feszeng keveset, de az szinte biztos, hogy újranézni egyikük sem nagyon fogja. (mozinet)

Mackótestvér (Brother Bear), színes, amerikai film 2003, 85 perc. Rendezte: Aaron Blaise, Bob Walker

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?