Ma kezdődik a Fényírók Fesztiválja

A nemzetközi hírű győri Mediawave – a Fényírók Fesztiválja, mondja a rendezvény magyar alcíme, az angol úgy hangzik, hogy Another connection, vagyis más(ik) kapcsolat, kapcsolódás.

A nemzetközi hírű győri Mediawave – a Fényírók Fesztiválja, mondja a rendezvény magyar alcíme, az angol úgy hangzik, hogy Another connection, vagyis más(ik) kapcsolat, kapcsolódás. Miben is áll ez a másság? Miről szól ez a fesztivál? A Mediawave fő programja hagyományosan az az európai rangú, nemzetközi filmverseny, amelyre évente immár több mint ezer nevezés érkezik szerte a világból. Filmek, animációs filmek, dokumentum-, tánc-, zenei és rövidfilmek másképpen, koncertek, színházi előadások és más művészeti akciók egy másfajta hangra hangolva – mindez anynyira különbözik az ember mindennapos tapasztalataitól. Egy teljesen más világkép, más megközelítése a világnak s a művészetnek, elfogadása a másnak, százféle nép, százféle energia, szép és kevésbé szép képek, kerek, felszabdalt, végenincs, értelmetlen, kétségbe vont, meg sem született történetek, látvány, zene, hangulat... Megfordítva a szülő–gyerek viszonyt (?), mondjuk, anyja a magas művészetnek.

A filmek mellett az utóbbi években leginkább a zene különböző ágainak köszönhetően nyílt alkalom a kultúrák találkozására, a rendezvény szervezői a világ élvonalába tartozó jazzmuzsikusokat, népzenészeket, az ethno és az alternatív zene műfajainak legnagyobbjait hozták el. De talán éppen ez az, ami e gazdag hagyományú fesztivál karakterét megadja, vagyis a mindig újat kereső nyitottság, a művészeti ágak, a nemzetek, az alkotók és az alkotások közötti párbeszéd megvalósulása.

A Mediawave ma 10 órakor kezdődik a győri Xantus János Múzeumban (Széchenyi tér) a Nemzetközi Diaporáma, CD-ROM, DVD Fesztivál megnyitójával. Ugyanitt nyílik szombaton 17 órakor a világhírű Jürgen Schadeberg kiállítása – melyet Dél-Afrikában készített fotóiból állított össze a művész –, vasárnap 16 órakor pedig a Humor. Fekete humor című nemzetközi fotópályázat kiállítása. Persze, ami a képzőművészetet illeti, ez még korántsem minden. A fesztivál keretében Győrött vetített filmeknek és a különböző koncerteknek pedig se szeri, se száma. (Győződjön meg róla ki-ki önmaga: www.mediawave.hu)

Az nfg-1-film klub szervezői munkája nyomán 1999 óta Szlovákiában is látogathatók a Mediawave rendezvényei, eleinte Dunaszerdahelyen csendült fel a fesztivál szignálja, a belga zeneszerző, Wim Mertens különös muzsikája, majd a Rév klubnak köszönhetően Révkomáromban is. Az idei kínálat is bőséges. Dunaszerdahelyen az nfg-1-film klubban (a VMK épületének hátsó része) április 29-étől 16 órától naponta két-két filmblokk lesz látható az idei és az elmúlt évek legjobb filmjeiből, április 30-án 18 órától Fricimackó címmel Karinthy Frigyes szövegei szólalnak meg Tóth Attila „morfondításában”. S persze, a koncertek: 28-án 21 órától Másfél (a magyar akusztikus tánczene – trance-jazz-acid – egyik legelismertebb zenekara); 29-én 21 órától Čanky Šou (a bigbít gyökerekkel rendelkező brünni zenészek immár ötéves kirándulása az ethno világába és a csanki indiánok földjére); 30-án 21 órától Toy Division (elektronikus alapok, sampling jazzes fúvós futamokkal, gitárhanggal és énekkel); május 1-én, 20 órától Persona Non Grata (szigetvári gitáros hősök) és a The Cas!o Samples (retro science fiction vagy kísérleti űrdiszkó); 2-án, 21 órától Al-Yaman (orientális dallamok, modern technológia, prágai arabok multikultúrája). Révkomáromban pedig május 1-jén 20 órától Montanaro–Paniks– Écsi Gyöngyi-koncert (kalandozás a világzene világában).

„Mi a Fényírók Fesztiválja? – ... talán az első nyári napok fesztiválja, amikor az első igazán forró napsütésben a lányok felesleges ruháikat levetve arcukat a fény felé fordítják, amikor az ember úgy érzi, el kéne heveredni a friss fűben a virágba borult barackfa alatt, és hallgatni a méhek dongását, madarak csicsergését, amikor míves jazz és ethno zenék lengik körül a Művészetek Szentélyét, amikor Kajárpécen csapra verik a boros és pálinkás hordókat (...) a Majális!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?