ĺrók, életművek közelről

Három kimagasló életművel foglalkozik a folyóirat legújabb száma. Dénes György nyolcvanadik születésnapja egy kissé a számvetés alkalma is. Nagy utat tett meg nemcsak költőként, hanem rádiószerkesztőként is. Munkásságát Duba Gyula méltatja, beszélgetést Fónod Zoltán készített az ünnepelttel.

Három kimagasló életművel foglalkozik a folyóirat legújabb száma. Dénes György nyolcvanadik születésnapja egy kissé a számvetés alkalma is. Nagy utat tett meg nemcsak költőként, hanem rádiószerkesztőként is. Munkásságát Duba Gyula méltatja, beszélgetést Fónod Zoltán készített az ünnepelttel. Fél évszázadon túli éveket mondhat a magáénak Grendel Lajos, akinek írói pályája lényegében a sikerek sorozata. Keserű József a különbségek, a szemlélet és a regényírás sajátosságai szemszögéből vizsgálja az életművet. A történész Vadkerty Katalin munkásságának csúcsát a magyarüldözés éveiről írt művei, s az elmúlt évben kiadott hármaskönyv jelentik. Érdemes megállni, az olvasóknak is bebarangolni ezeket az életműveket, hogy nyüzsgéssel teli világunkban az értékekre oda tudjunk figyelni.

A szépirodalmi rovatban Dénes György, Marsall László, Németh István és Leck Gábor verseit olvashatjuk. A prózát – többek között – Kmeczkó Mihály novellája, Csordás János elbeszélése és Gál Sándor naplójegyzetei képviselik. Könyvkritikát Kiss József kötetéről olvashatunk Duba Gyula tollából, valamint vendégkritikaként Görömbei András írását Szilágyi István Hollóidő című jelentős kritikai visszhangnak örvendő regényéről. Érdeklődésre tarthat számot Csernusné Ortutay Katalin írása, aki a nyelvtörvények útját és az elnemzetlenítés történelmi kísértéseit vizsgálja.

A folyóirat legújabb számát a kolozsvári származású kiváló szobrászművész, Szervátiusz Jenő alkotásai illusztrálják. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?