Lipcsei könyvvásár csatazajjal

Lipcse. Az iraki háború rányomja bélyegét a nagyközönség előtt csütörtökön megnyitott négynapos lipcsei könyvvásárra, amelyen erős reflektorfény vetül a közép- és kelet-európai irodalomra.

Lipcse. Az iraki háború rányomja bélyegét a nagyközönség előtt csütörtökön megnyitott négynapos lipcsei könyvvásárra, amelyen erős reflektorfény vetül a közép- és kelet-európai irodalomra.

A tavaszi lipcsei könyvvásár riválisa akar lenni az őszi frankfurti könyvvásárnak, amely a világ legnagyobb könyvbemutatójának számít.

Az idén Lipcsében közel kétezer könyvkiadó kínálja legfrissebb portékáját huszonnyolc országból (Frankfurtban általában háromszor ennyi kiadó van jelen és állít ki), a „Lipcse olvas” sorozat csaknem ezer rendezvényre csalogat.

A lipcsei könyvvásárra az idén díszvendégnek két irodalmi Nobel-díjast is meghívtak: az ez évi díjazottat, Kertész Imrét és Günter Grasst, akik legújabb műveikből olvasnak fel.

A Berlinben élő Kertész Imre Felszámolás című regényét írja, nyárra kell elkészülnie vele. A mű cselekménye a rendszerváltás idején játszódik Magyarországon, szereplői a holokausztot megélők leszármazottai.

Mora Terézia Örkény István egyperces novelláiból fordított le egy kötetre valót, az írónő fel is olvas ezekből a lipcsei közönségnek. A magyar vagy magyar anyanyelvű szerzők közül jelezte részvételét Márton László, Méhes Károly, Bánk Zsuzsa, Lugosi Viktória, Polgár Lea, Földényi F. László és Dalos György.

Az iraki események miatt nem jön el Lipcsébe a kancellár felesége, Doris Schröder-Köpf, Otto Schily belügyminiszter, Angela Merkel, a kereszténydemokraták vezetője és még néhányan.

Christina Weiss, a kulturális ügyek párton kívüli államminisztere a lipcsei könyvvásárt azzal a gondolattal nyitotta meg, hogy bár az irodalom nem lesz képes megakadályozni a háborút, de gondolkozásra késztetheti a világot. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?