Letaszíthatatlan a trónról

Az észak-amerikai mozikban töltött harmadik hétvégéjén is megőrizte uralmát A Gyűrűk Ura – A király visszatér: a film péntektől vasárnapig újabb 30,8 millió dollárt hozott, amivel összbevétele 292 millió dollárra emelkedett.

Az észak-amerikai mozikban töltött harmadik hétvégéjén is megőrizte uralmát A Gyűrűk Ura – A király visszatér: a film péntektől vasárnapig újabb 30,8 millió dollárt hozott, amivel összbevétele 292 millió dollárra emelkedett. A király visszatér tovább tarol a többi piacon is: becslések szerint világszerte már 677 millió dollár folyt be a trilógia befejező részének jegyeladásaiból.

677 millió dollárjával A király viszszatér 19 nappal a premierje után máris minden idők 16. legsikeresebb filmje, és a szakértők szerint mire kikerül a mozikból, túl lehet az 1 milliárd dolláros bevételi határon, amivel a gyakorlatilag megközelíthetetlen Titanic (1,83 milliárd dollár) mögött minden idők második legsikeresebb filmje lenne. Elődei közül A Gyűrűk Ura – A két torony 924,8 millió dollárral a negyedik, A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége pedig 867,7 millió dollárral a hetedik helyen tanyázik.

Az amerikai toplistán a múlt hétvégéhez képest egyébként alig történt változás, legfeljebb csak helyet cserélt néhány film, aminek fő oka az, hogy az új év első hétvégéjére egyetlen országos premiert sem tettek a forgalmazók, hanem inkább hagyták tovább érvényesülni a már bemutatott filmeket. A Top 10 egyetlen új szereplője a Felül semmi (Calendar Girls): a brit komédiát, amelyben egy nőegylet nem éppen gimnazista korú tagjai „felül semmi” naptárat adnak ki magukról, hogy pénzt gyűjtsenek a helyi kórház számára, a korábbi 42 mozi helyett 745-ben kezdték játszani, és ez 4,56 millió dollárt és egy kilencedik helyezést hozott a naptárlányoknak, köztük Helen Mirrennek és Julie Waltersnek.

A Top 10-ben a Felül semmi mellett is erős a vígjátéki felhozatal: 21,8 millió dollárral (összbevétel: 86 millió dollár) megőrizte második helyét a karácsonytól játszott Tucatjával olcsóbb (Cheaper by the Dozen), amelyben az amerikaifutball-edzőt játszó Steve Martin egyedül kénytelen 12 csemetéjére vigyázni, miközben felesége a legújabb könyvével járja Amerikát, 12,5 millió dollárral pedig a negyedik helyről a harmadikra jött fel egy másik komédia, a Minden végzet nehéz (Something’s Gotta Give; összbevétel: 81,6 millió dollár). A Nancy Meyers rendezte filmben a Jack Nicholson játszotta főhős fiatal barátnőjéből (Amanda Peet) átszeret annak mamájába (Diane Keaton), akiért ugyanakkor a férfi ifjú orvosa (Keanu Reeves) is rajong. A Top 10 negyedik vígjátéka a vaskos humorú Bad Santa, amely a hatodik hétvégjén 3 millió dollárral a 10. helyen végzett. A marketingköltségekkel is csak 38 millió dollárba kerülő Gonosz Mikulásnak eddig összesen 57 millió dollár került a puttonyába.

A lista negyedik helyezettje egy komoly darab, a sok Oscarra esélyes amerikai polgárháborús Cold Mountain, amelyre 11,7 millió dollár értékben váltottak péntektől vasárnapig jegyet (összbevétel: 43,9 millió dollár), az ötödik kereken 10 millió dollárral A felejtés bére című sci-fi thriller, amelynek eddigi bevétele 38,8 millió dollár, és amely így Amerikában várhatóan nem hozza be a 85 milliós költségvetését.

A hatodik 8,7 millió dollárral a Mona Lisa mosolya (összbevétel: 50,2 millió dollár), míg a hetedik hely egy szomorú sorsú családi mozié, a Pán Péteré: hiába öltek készítői 100 millió dollárt a gyártási, 25 milliót pedig a marketingköltségeibe, a klasszikus történet a második hétvégéjén is már csak 8,5 millió dollárt termelt, így összbevétele mindössze 33,8 millió dollár. Az anyagi szempontból a nyolcadik helyezett Az utolsó szamurájt is csak a nemzetközi piac teheti nyereségessé: hiába a főszereplő Tom Cruise, hiába az javarészt pozitív kritikák, a 170 millió dolláros produkciónak Amerikában eddig csak 90,1 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, ebből ezen a hétvégén 7,5 milliót. Ezen összeg nagyjából huszada a mozik hétvégi összforgalmának, amely 151 millió dollárt tett ki, azaz 17%-kal többet, mint egy évvel ezelőtt. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?