Leptokária, avagy a megérdemelt pihenés

Negyedszázados házassági évfordulót ünnepeltek. Gyertyafényes vacsora. Pezsgővel koccintottak. A fogadalmak közt szerepelt Ilonka kijelentése: – Holnap életbiztosítást kötök. Az összegyűlt pénzt a harmincadik évforduló emlékezetesebbé tételére fordítjuk – mondta férje felé fordulva.
Az elhatározást tett követte.

Negyedszázados házassági évfordulót ünnepeltek. Gyertyafényes vacsora. Pezsgővel koccintottak. A fogadalmak közt szerepelt Ilonka kijelentése: – Holnap életbiztosítást kötök. Az összegyűlt pénzt a harmincadik évforduló emlékezetesebbé tételére fordítjuk – mondta férje felé fordulva.

Az elhatározást tett követte.

Ötvenen felül úgy tűnt, párosával telnek az évek, akkor is, ha több a jaj meg a baj. A megszaporodott család, a javításra váró tető, a sok apró kiadás észrevétlenül emésztené fel az összegyűjtött pénzt.

A kerek évforduló ünneplésén Ilonka utazási beutalót tett az asztalra. Nyaralás a görög tenger partjára, Leptokáriába, két személy részére.

A távolsági utakra tervezett autóbuszban az utasok kényelmét szolgáló minibüfé, toalett, szabályozható ülések. A Rima partjáról indul a csapat. A határon lassúbbak az emberi mozdulatok, halkabb a beszéd. Kiszárad a torok, vigyázzba vágja magát a lelkiismeret akkor is, ha az egyenruhások közül sokan előre köszönnek, akkor is, ha szívet melegítő a hatalmas zöldre festett út széli tábla szövege: Üdvözöljük Magyarországon.

A Mátra és a Cserhát között haladva a gömöri világjárók tekintete a környéket fürkészi.

– Szép lomblevelű erdők, mint nálunk – jegyzi meg egy hang az utasok közül. A rónaság felé haladva gyűlnek a megtett kilométerek. Szemet gyönyörködtető gyümölcsös ölelésében, Kecskemét. A magyar szeszgyártás határon túl is jól ismert központja.

Az Alföld szép, tágas, ilyennek alkotta a Jóisten. Elfér a hullámzó búzatábla, futóhomokot szelídítő szőlőültetvény. Turistákat csalogató látványosság, védett terület.

A Szegeden tartott pihenő alkalom a forint elköltésére. A ragyogó kirakatokban piros-fehér-zöld emblémával ellátott világhírű termékek mosolyognak a vásárlókra. A szervezők tapasztalatát dicséri a szabadkai megálló. Határon túl az újságárus magyarul kínálja portékáját. Gondozott termőföldek sorakoznak az út szélén, a legelőkön kövér tehenek legelésznek. Macedónia. A katonaságot járt ember kapkodja a levegőt, amikor az egyenruhás oldalán elővillan a fedetlen kézifegyver fekete agya. Szkopje, friss emlékek között őrzött város, földrengést szenvedett lakóit a gömöri emberek is segítették adományaikkal. A tudományok bölcsőjének földjén, Görögországban az első emlék az iskolás évek történelemóráin tanultak bejátszása. Ókor, középkor, művészet, Európa leghosszabb tengerparttal rendelkező államában. Napégette legelőkön lusta juh, mekegő kecskenyáj, integető pásztor gyerekek.

Szaloniki. Találkozás a tengerrel, a görögökkel. Az öbölben felszálló szürke köd takarásában hatalmas hajók horgonyoznak, bebocsátásra várva a kikötőbe, vagy erőt gyűjtenek a hosszú útra.

A város piacán keleties a hangulat. Hangos szóval kínálja áruját a zöldséges, a gyümölcskereskedő, a kézműiparos, a suszter. A henteslegény hófehér ruhában fején tartott tálcán fürgén talál utat a tömegben, birkahúst kínál. A színes kavalkád a halpiaccal ér véget, ahol minden méretű tengeri hal, polip, kagyló kapható.

– Mennyi görög – jegyzi meg tréfásan Ilonka.

Leptokária. A fáradt csapatot az utazási iroda emberei fogadják. Jólesik a hazai szó, felejthetetlen a hűtött konyakos kóla.

A víz színe napszakonként változó, kellemes, kristálytiszta. Csodálatos derékig a tengerben lubickolni szemközt az Olimposszal. A szubtrópuson a nap fél tucat fokkal erősebben érezteti melegét, mint a Rima partján, amikor delel, a legelszántabb napimádó is az árnyékot keresi. A hazaiak sziesztáznak, ilyenkor mérséklődik a forgalom, bezárnak az üzletek. A meleg tompulásával visszatér a strandra a babilóniai hangulat. Ötletözön lépten-nyomon a forró homokú vízparton. Ázsiai férfi thaiföldi masszázstudományát gyakorolja. Ifjú művészjelölt portrét készít. – Originálne, slovenské bryndzové halušky! – hallatszik a távolból, mint kiderült, szlovákiai orvosi egyetemen tanuló görög diák kínálja áruját. Utánfutóban berendezett bódéjáról Jánošík mosolyog.

Az esti sétához dukál a járdaszélen sütött kukorica és birkahús illata. Piramisba rakott görögdinnyét kínál az üzletes, a finomságból reggel újabb szállítmány érkezik. A boltosok olykor Metaxával lágyítják a vásárlót. Éjszakába nyúlik a mediterrán forgatag. A városi park kék-fehérre mázolt padján gyönyörű cédrus árnyékában kellemes a pihenés.

Az athéni kiruccanás értékesebbé tette az utazást. A beszélő történelem élén az Akropolisz, a görög építészet legszebb műemléke.

Hazafelé a pedánsan öltözött sofőrök vették át az irányítást. A beépített televízióból vidám műsor szórakoztatja az utasokat. Ötvenen felül kényelmetlen a suhanó autóbuszban az alvás, de érdekes! Az élménybeszámoló kardinális részét képezi. A forgalomból, jelzőlámpák sokaságából következtethető, nagyváros következik. Beograd.

– Tehát Belgrádban vagyunk – győződik meg Ilonka –, de sok nálunk kapható gyógyszeres dobozon olvasható!

A magyar Alföldön délibábot játszik a napsugár. Kíváncsi napraforgótábla figyeli a forgalmat. Pihenő Egerben, a borok híres városában.

A Sajó hídján túl ismerős zászlót lenget a szél. Fehér-kék-piros. A domboldalban derékszíjnyi földön görögdinnyét érlel a tűző napsugár.

– Holnap életbiztosítást kötök! – jegyzi meg határozottan Ilonka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?