Lépéselőny

A modern hollywoodi krimi mára két világosan elkülönülő vonal mentén kezd formálódni: az egyik a „lőjünk szét mindent, és fröcsögjön a vér” verzió, illetve az elegánsabb átverős téma, amely egyre népszerűbb (lásd Ocean’s Eleven, Trükkös fiúk stb.).

A modern hollywoodi krimi mára két világosan elkülönülő vonal mentén kezd formálódni: az egyik a „lőjünk szét mindent, és fröcsögjön a vér” verzió, illetve az elegánsabb átverős téma, amely egyre népszerűbb (lásd Ocean’s Eleven, Trükkös fiúk stb.).

Egy jól kidolgozott és látványos szélhámos mozinál nincs is jobb, csakhogy egy idő után nehéz újabb és újabb cseles fordulatokat és átveréseket kitalálni. Hőseink is csalók, akik éppen egy újabb balekot fosztottak meg egy jelentősebb összegtől, csakhogy – ha közvetve is – a helyi gengszterfőnököt rövidítették meg, amiért komoly büntetés jár. ĺgy a fiúk kénytelenek elvállalni egy komoly melót a szóban forgó Királynak: egy korrupt üzletembert kell ötmillió dollárral „megkönnyíteni”. A csapat főnöke, a jóképű Jake Vig ezért kénytelen külső segítséget bevonni: egy szexi zsebtolvajnőt és a Király egyik rosszarcú verőemberét, de így sincs könnyű dolguk, mert nyomukban liheg egy bosszúszomjas FBI ügynök, megbízójuk is egyre gyanúsabb, ráadásul valaki a kiszemelt áldozatot is figyelmezteti.

A filmbeli átverések számával és időzítésével nincs gond, de a rendező túl okos akar lenni, és a legkiszámíthatóbb trükköt is ördögi cselként állítja be, ami picit fárasztó. Aki látott már akár egy ilyen filmet is, az tudja, mire számítson: a szélhámos átver mindenkit, de a végén őt is becsapják, de nem is, mert ő okos és csak hagyta, hogy átverjék, mert ez is része a Nagy Trükknek.

Mindezzel még nem is lenne gond, ha nem Edward Burns lenne a főszereplő, aki olyan jellegtelen és nyálas, hogy az már a többi szereplőnek is kínos. Szerencsére utóbbiak közt van a szép Rachel Weisz és a csúnya, de rutinos Dustin Hoffman perverz gengszterként, akik több-kevesebb sikerrel próbálják Burnst feledtetni, azonban ez nem könnyű meló. (est)

Lépéselőny (Confidence), színes, amerikai-kanadai-német film 2003, Rendezte: James Foley, Szereplők: Edward Burns, Rachel Weisz, Andy Garcia, Dustin Hoffman, Franky G, Luis Guzmán, Morris Chestnut, Paul Giamatti, Robert Forster

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?