Lelkesen áll nemes ügyek mellé

kk

Még nem zárta le magában az évadot. Hiányzik neki az Örkény Színház, a kollégái közelsége, hogy nincsenek próbák, beszélgetések, nagy nevetések. Bíró Krisztának azonban így is van elfoglaltsága bőven.

Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy budapesti, vidéki és határon túli magyar színészkollégáival együtt MOTTO – Művészek az Otthoni Olvasásért jelszó alatt kötelező olvasmányokból kínáljon részleteket általános és középiskolás diákoknak.
„Már a színházak sem játszottak, amikor bejelentették, hogy bezárnak az iskolák. Egyedül ültem itthon, és azon töprengtem, hogy egy ilyen helyzetben kézzelfogható értelmet kell, hogy nyerjen a szó: összefogás. Hogy segítenünk kell egymáson, különben nem bírjuk ki a bezártságot, becsavarodunk. S akkor eszembe jutott, hogy milyen egyszerű dolog lenne, ha az online oktatás részeként társaimmal együtt részleteket olvasnánk fel a kötelező iskolai irodalmi penzumból. Így ugyanis sokkal könnyebb megismertetni és megszerettetni egy művet a diákokkal. Ki is írtam ezt a Facebookomra, és tíz perc múlva Fullajtár Andrea kolléganőm jelentkezett, aki a Katona József Színház tagja, hogy bedobta az ötletemet egy olyan csoportba szintén a Facebookon, ahol tanárok és diákok beszélgetnek az online oktatásról. Percekkel később már több ezer kedvelés érkezett. És akkor rögtön, melegében azon kezdtünk el gondolkozni Andreával, hogy miképpen lehetne ezt az ötletet megvalósítani. Nem telt el 24 óra, és lett egy YouTube-csatornánk, logónk és dizájnunk. Mint a mesében. Mindenki lelkesen állt az ügy mellé. A kollégák számára ez önkéntes munka, ezért senki nem kap pénzt, mégis özönlenek a videók. Az oktatásban szereplő, tehát felolvasandó művek listáját szigorúan a tanmenet szerint szaktanárok állították össze. Az ókortól a kortárs magyar írókig gazdag a válogatás. Nagy az örömöm, mivel több száz videónk van már, a megtekintés pedig nagyon magas szám.”
Motto.suli.hu a csatorna címe, ahol szerző, fordító, előadó és évfolyam szerint lehet keresni. Így találhat rá a diák többek között Gálffi László, Molnár Piroska, Csuja Imre, Bata Éva nevére, a határon túli magyar színészek között pedig szabadkaiak, kolozsváriak, Bandor Éva és Szabó Viktor személyében pedig komáromi művészek is vannak. Bíró Kriszta naponta több órát szentel az életéből ennek az összefogásnak, de hangsúlyozza: nagy élvezettel csinálja.
A személyre szóló, telefonos Vers csak neked az Örkény Színház társulatát mozgósította igazgatójuk, Mácsai Pál ötlete alapján. Ez is egy rendkívüli, párját ritkító, kedves ajándék a színészek részéről, amelyhez regisztrálni kell a színház honlapján.
„Van, aki valamelyik szerettének kér verset, a gyerekének, az édesanyjának vagy a kedvesének. Költőt lehet választani, művet nem és színészt sem, de meg lehet indokolni a kérést, hogy például az édesanyámnak holnap van a születésnapja, és ezzel a verssel szeretném meglepni. S akkor a színház titkársága beosztja, hogy kit mikor kell hívni, és szétosztja a költőket a társulatban. Naponta általában öt embert hívunk fel, vagy a délutáni, vagy az esti idősávban. Azt is a megrendelő választja meg. De ez az egész nem úgy történik, hogy mint egy telefonos hírmondó rázendítek a versre, hogy Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének, aztán minden jót, viszonthallásra! Beszélgetünk egymással. Ezek is csodálatos találkozások. Fantasztikus emberekkel ismerkedem meg, és olyan történeteket hallok, hogy egyszerűen el vagyok bűvölve. De volt olyan eset is, hogy felhívtam valakit, akinek ajándékba kérték a verset, és szegény annyira megrémült, hogy lecsapta a telefont. Nem hitte el, hogy ez igaz. Természetesen visszahívtam őt, és elmondtam neki, hogyan jutottam hozzá. Beszélgettem már százegy éves hölggyel is. Azt kell, hogy mondjam, ettől én sokkal többet kapok, mint az, akinek verset olvasok.”
Bíró Kriszta az Örkény Színház egyik alapító tagja. Simó Sándor történelmi drámájában, a Franciska vasárnapjaiban Jiří Menzel partnere volt. Íróként három prózakötetet jegyez. A Jozefa, a Fiókregény és a Fércmű humorral és bölcsességgel átitatott életmeséiből ugyanolyan mély emberismeret árad, mint érzékenyen megrajzolt színpadi alakításaiból. A társulata számára írt nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért a színikritikusok díját kapta. Most Molnár Piroska pályáját, életútját írja meg interjúkötetben.
„Kúnos László, a Corvina Kiadó igazgatója kért fel a könyv megírására. Molnár Piroska ugyanis azt mondta, velem szívesen beszélgetne. Nem igazán kaptam levegőt, amikor ezt megtudtam. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Piroska ekkora bizalmat szavazott nekem. Tudtam, hogy szakmából és emberségből rengeteget fogok tanulni, s hogy a vele töltött idő felér majd egy szabadegyetemmel. Így is lett. Jó fél évig interjúztunk. Minden alkalommal, amikor elmentem hozzá, másfél-két órákat beszélgettünk. Próbáltunk kronológiai sorrendben haladni az életében. Január legelején lett ennek vége, s már két hónapja szerkesztem az anyagot. Én untermann vagyok ebben a munkában, itt Piroska a főszereplő, az ő hihetetlen monolit-személyisége, tartása, szakmai tudása, életútja a lenyűgöző. Nem merném azt állítani, hogy a barátja vagyok, de rettenetesen szeretem, nagyra tartom, és ámulattal nézem. Tizennégy éves korom óta ismerem. Kaposváron kezdtem el színházba járni, s ahogy sokan mások ilyen helyzetben, én is messziről csodáltam őt. Személyes kapcsolat akkor még nem alakult ki köztünk, csak lelkesen köszöntem neki. Aztán főiskolás lettem, elkezdtem a pályát, és mindenben megnéztem őt, amiben tudtam. Közelebb akkor kerültem hozzá, amikor a Macskajátékot kezdte próbálni az Örkény Színházban, majd később, amikor beugrottam Ilus szerepébe. Onnantól több időt töltöttünk el együtt, és jobban megismertük egymást. Piroska nagyon megválogatja, kit enged igazán közel magához, miközben végtelenül nyitott és kedves. Mivel pályatársak vagyunk, úgy érezte, ha nekem elmond valamit, nem kell megmagyaráznia, hogy azt miért úgy gondolja, hiszen értjük egymást. Azt is elmondta, hogy nem egy írásomat olvasta és szerette, s ez a két dolog együtt, hogy színész vagyok és írok is, a beszélgetéseink javára válhat. Nagyon sokat elárult magáról, amiért külön hálás vagyok neki, amit pedig nem mondott el, az az ő magánügye. S ez így van rendjén.”
A könyv október elején, Molnár Piroska 75. születésnapján jelenik meg, de még messze van a leadástól. A készülő anyagba egyelőre csak Bíró Kriszta férje, Parti Nagy Lajos olvashatott bele.
„Bármit írok, mindent neki mutatok meg először. Most is biztat, hogy csak dolgozzak. Izgalmasnak és fontosnak tartja a készülő könyvet. Nekem meg az a fontos, hogy tudjam, tisztességes, épkézláb kérdéseket tettem fel Piroskának. Nem vagyok riporter, az egy másik hivatás. Én abból tudok kérdezni, hogy színésznő vagyok, és el tudom képzelni, mi lehet érdekes egy ilyen csodálatos életpályából, mint amilyen Piroskáé. Nagyon élvezetes munka ez számomra. Nem olyan, mint egy kötelező feladat. Érzem, hogy melengeti a lelkemet.”

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?