Kultúrák között – Egymás megismeréséért

2004 végén és 2005 elején a budapesti Balassi Bálint Intézet 3x3 napos képzést szervezett és rendezett meg „Nyelv, kultúra, művelődés” címmel, melyre a szlovákiai, csehországi, romániai, vajdasági és kárpátaljai jelentkezők közül 20 határon túli résztvevőt választott ki és hívott meg (könyvtárosok,

2004 végén és 2005 elején a budapesti Balassi Bálint Intézet 3x3 napos képzést szervezett és rendezett meg „Nyelv, kultúra, művelődés” címmel, melyre a szlovákiai, csehországi, romániai, vajdasági és kárpátaljai jelentkezők közül 20 határon túli résztvevőt választott ki és hívott meg (könyvtárosok, újságírók, tanárok, tanárok, egyéb értelmiségiek). A nagyon gondosan előkészített képzésen kiváló felkészültségű előadók ismertették korunk aktuális irodalmi, közéleti, politikai, történelmi, kulturális és társadalmi témáit, ill. nyitottak azokról nem egyszer nagyon izgalmas vitákat.

Mindezzel együtt a résztvevőknek azt is tapasztalniuk kellett, hogy alig ismerik egymást, egymás belső életét, kultúrájukat, közösségi életét. Ezen felismerés teremtette meg az igényt arra, hogy az ismerkedés, egymás megismerése ne záruljon le ezzel a képzéssel, hogy legyen folytatás, hogy annak ez a találkozó legyen a kiindulási pontja. A résztvevők többsége megegyezett abban, hogy azt évente más helyszínen, országban rendezzék meg. Azzal az elsődleges céllal, hogy az ottani előadókon, szervezeteken keresztül ismerkedjenek meg a vendéglátók életével (kiemelten a magyar etnikum életével, kapcsolataival, az ország nemzeteivel és nemzetiségeivel), s azt azután saját környezetükben adják tovább. Nem kevésbé fontos célként fogalmazódott meg, hogy kialakuljon egy olyan törzsgárda, amely az ismeretek továbbadásán túl képes lesz a határokon átívelő kapcsolatok kialakítására és megszervezésére.

Az első ilyen találkozóra 2005. szeptember 1-4, között Temesváron a Start Tanácsadó- és Továbbképző Iroda szervezésében került sor (Kultúrák között, 1x3 napos képzés, 20 résztvevő + előadók). Szlovákiából a losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás és az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár közreműködésével 9-en vettek részt. A képzés tartalmilag a helyismeretek, a romániai magyar irodalmi, kulturális, politikai és társadalmi élet megismertetésére összpontosult. Résztvevői megegyeztek abban is, hogy a következő évi folytatás helyszíne Szlovákia lesz, melynek előkészítését az eddigi találkozó szlovákiai résztvevői vállalják el Puntigán József (Losonc) és Kecskés Ildikó (Érsekújvár) irányításával. A mától vasárnapig tartó képzés összhangban az eddig megtartott találkozókkal tartalmilag Szlovákia társadalmi, kulturális és gazdasági jellemzőinek bemutatását, kiemelten az itteni magyar kisebbség helyzetének elemzését tűzte ki céljául. Nem elhanyagolva a „regionalizmust”, azaz a rendezvénynek otthont adó két város – Érsekújvár és Losonc – bemutatását. A kiemelt témakörök között szerepel az irodalom, az anyanyelv megőrzése, a sajtó és könyvkiadás, a kulturális és társadalmi élet, valamint a gazdaság. A találkozón a nem szlovákiai résztvevők meghívás, ill. előzetes pályáztatás és válogatás alapján vehetnek részt. Előnyt élveznek az eddigi két találkozó aktív résztvevői és szervezői, beleértve a Balassi Bálint Intézet előadóit. A jelentkezések alapján a szlovákiai találkozónak ausztriai (3), kárpátaljai (1), vajdasági (2), csehországi (2), budapesti (1) és romániai (10) magyar résztvevői lesznek. Mivel a rendezvény nyitott, bárki bekapcsolódhat a programokba. Ez összhangban van azzal a céllal, hogy a határon túli résztvevők a lehető leghitelesebb tájékoztatást kapják a szlovákiai magyarság életéről, melynek az előadások és szemináriumok mellett a leghatékonyabb formája a személyes találkozás. Bővebb információk: Phoenix Lutetia Polgári Társulás, Puntigán József, Tuhárske nám. 2/8, 98401 Lučenec, tel. 047 4331 991, e-mail: [email protected]. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?